Regija

Plenković i Orban: Odnose dviju zemalja opterećuje upravljanje Inom

Autor: Biznis.ba
Plenković i Orban: Odnose dviju zemalja opterećuje upravljanje Inom

Premijeri Hrvatske i Mađarske Andrej Plenković i Viktor Orban kazali su u ponedjeljak nakon sastanka u Zagrebu da je jedino pitanje koje opterećuje odnose između dviju zemalja problem upravljanja Inom u kojoj je jedan od suvlasnika mađarski Mol, dodajući da je u slučaju prodaje Molovog udjela Hrvatskoj ključno postići dogovor o cijeni.

Dvojica premijera sastala su se uoči početka dvodnevnog summita Srednjoeuropske inicijative (SEI), a tijekom susreta razgovarali su o brojnim pitanjima te istaknuli da je taj prvi posjet Orbana Zagrebu nakon sedam godina prilika da se ojačaju bilateralni odnosi opterećeni nesuglasicama oko upravljanja najvećom hrvatskom naftnom kompanijom, javlja Hina.

"Postoji dobra volja i na strani mađarske i na strani hrvatske vlade da se ti problemi riješe. Ono što želimo je da taj problem ne opterećuje odnose na drugim područjima", rekao Plenković.

Odgovarajući na pitanje je li Hrvatska i dalje spremna otkupiti dionice Ine od Mola, hrvatski je premijer podsjetio da je na strani Hrvatske angažirana država, a na strani Mađarske privatna kompanija.

"Stajališta hrvatske vlade su nepromijenjena, a u konačnici je ključno postići dogovor o onome što se zove cijena", rekao je Plenković.

Orban je naglasio da nesuglasice u nekom gospodarskom pitanju, koje je usporedio s "trnom u peti", ne mogu biti važnije od višestoljetne zajedničke povijesti dvaju susjednih naroda.

"Doista ne znam ni za jedan gospodarski problem koji bi mogao biti važniji i teži od 800 godina zajedničke povijesti", rekao je Orban.

Biznis.ba / FENA