ljetna sezona

Poskupljenje uzelo maha: Budva ima sve manje turista

Autor: Biznis.ba
Poskupljenje uzelo maha: Budva ima sve manje turista
Foto: Arhiv

Da li je opšte poskupljenje od trgovačkih do ugostiteljskih objekata, plaža i noćnih klubova, razlog što Budva u špicu sezone ima manje gostiju nego lani, ostaje da se vidi kada se sumiraju konačni rezultati ove ljetne sezone.

Ono što je činjenica je da su cijene znatno veće nego prošle, a toga su najviše svjedoci stanovnici Budve, koji se iz ljeta u ljeto suočavaju sa pravom poplavom povećanja cijena, koje su mijenjaju na dnevnom nivou.

Prema podacima Turističke organizacije, na području od Jaza do Buljarice odmara 36 hiljada gostiju, što je četiri posto lošija popunjenost nego lani. U hotelima je posjećenost za dva odsto veća, ali je podbacio privatni smještaj u kome je registrovano za 10 posto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Kada je riječ o cijenama noćenja u hotelima sa četiri zvjezdice one se kreću u rasponu od 55 do 115 eura, a u hotelima sa pet zvjezdica od 88 do 500 eura, po osobi, ali na bazi noćenja sa doručkom. Kada je privatni smještaj u pitanju, u objektima gdje ima više soba, a cijena se računa po osobi, one se kreću od 12 do 25 eura, dok apartmani ili stanovi za četiri i više osoba u sezoni su od 100 eura van centra grada, pa i do 400 eura u centru grada dnevno.

Što se tiče cijena u restoranima, za četveročlanu porodicu riblji meni kreće se od 80 eura pa naviše, paste i pizze od 32 eura do 65 eura, a kuhana jela moguće je naručiti po cijeni od 20 eura pa naviše. Cijene plažnog mobilijara su na nivou prošlogodišnjih pa u zavisnosti od ekskluzivnosti plaže i plažnog ambijenta, mogu se uzeti za 10, 25 ili 50 eura (dvije ležaljke i suncobran).