atlantic group

Poskupljuje kafa u Srbiji

Autor: Biznis.ba
Poskupljuje kafa u Srbiji
Foto: Unsplash

Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don caffe, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kafe u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.

Ovisno o konkretnom brendu, Atlantic će podići cijene za osam do oko 20 posto.

Osnivač i suvlasnik firme Gomex Goran Kovačević u razgovoru za Novu ekonomiju istaknuo je da je prethodno poskupljenje kafe u veleprodaji u Srbiji bilo 2022. godine, dok je sljedeće poskupljenje najavljeno za 1. jul i iznosit će 8 -19,5 posto, ovisno o marki kafe.

Kad je riječ o budućim cijenama kafe u maloprodaji, odnosno za krajnje potrošače, Kovačević smatra da većina trgovaca neće mijenjati marže, već će na osnovnu cijenu dodati postojeću maržu.

Mediji u Srbiji nedavno su objavili da će kafa poskupiti od 1. jula te da su veledrogerije već dobile nove cjenike iz Atlantic grupe, no još nije poznato u kojoj će se mjeri poskupljenja preliti na konačnu cijenu na police, prenosi SEEbiz.

Atlantic grupa obavijestila je Komisiju za zaštitu tržišnog takmičenja o planiranom poskupljenju kave, potvrđeno je Novoj ekonomiji.

Na dodatno pitanje koje je Nova ekonomija uputila Povjerenstvu o tome ima li podatke za koliko posto će firma Atlantic povećati cijene kafe, ta je institucija odgovorila da je postupak nadzora nad provedbom mjera koje je Komisija naložila firmi Atlantic je u toku te da "druge informacije ne mogu dati".

Prethodno poskupljenje od strane Atlantic Granda bilo je u decembru 2022. godine i iznosilo je od 11 do 15 posto ovisno o brendu, dok je Strauss Adriatic povećao cijene u augustu 2022. godine za 15 do 20 posto ovisno o brendu.

U međuvremenu, u martu 2023., Atlantic grupa preuzela je Strauss Adriatic. Tako je Atlantic uz Grand kafu i Bonito postao vlasnik brendova kafe Doncaffe i C kafa.