Regija

Potpisan Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skopja

Autor: Biznis.ba
Potpisan Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skopja

Srbijanski ministar graditeljstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i njegov makedonski kolega Blagoje Bočvarski potpisali su danas u Beogradu Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skopja, za koji će te zemlje zatražiti sredstva od Evropske unije.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić te premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Brnabić je tom prilikom kazala da je od ključne važnosti za sve zemlje u regiji njihovo povezivanje kao i da će gradnja pruge Niš-Skopje donijeti čitavoj regiji drugačiju budućnost.

"Zbog toga je agenda povezivanja i stvaranja transportne zajednice jugoistočne Evrope sa sjedištem u Beogradu u okviru Berlinskog procesa jedna od najvažnijih stvari koje su definirane još 2014. godine", rekla je srbijanska premijerka, prenosi Tanjug.

Brnabić je također kazala kako potpisani memorandum, kao i jučer otvoreni sajam Vinska vizija Otvoreni Balkan, doprinose unapređenju odnosa prijateljskih zemalja.

Srbijanski ministar Vesić je rekao da će ta pruga biti modernizirana i elektrificirana, za brzine od 120 kilometara na sat.

Također istaknuo je kako je toku projektiranje dionice Niš–Preševo, duge 135 kilometara, a da će makedonski partneri projektirati oko 50 kilometara od granice do Skopja, prenosi Radiotelevizija Srbije.

(Biznis.ba / FENA)