Premijer potvrdio

Povećanja plaća u Hrvatskoj očekuju se u sljedeća tri mjeseca

Autor: Biznis.ba
Povećanja plaća u Hrvatskoj očekuju se u sljedeća tri mjeseca
Novac / Ilustracija

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da se povećanja plaća mogu očekivati u sljedeća tri mjeseca s tim da, rekao je, plaće već rastu već sada, u februaru za januar, nakon stupanja na snagu porezne reforme u toj zemlji.

"Povećanja plaća možemo očekivati u sljedeća tri mjeseca, ali nemojmo zaboraviti, plaće već sada rastu nakon stupanja porezne reforme", rekao je Plenković i podsjetio da su božićnice rasle s 232 eura na 300 eura.

U Hrvatskoj je nova godina donijela niz promjena. Svi zakoni koji su od 1. januara stupili na snagu imaju temeljni cilj - povećanje socijalnog i privrednog standarda građana te podršku privredi, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

"Sada u januaru ide veća plaća zbog porezne reforme, zbog novih uredbi plaća u martu i još smo uveli novu pravo - uskrsnicu od 100 eura. A prije toga smo osnovicu dignuli za 5 posto u dogovoru sa sindikatima. Što smo duže tu, to je naš dijalog sa sindikatima i poslodavcima bolji", ocijenio je.

Radi daljnjeg rasta plaća i rasterećenja poduzetnika izmijenjeno je devet poreznih zakona, raste minimalna plaća, a na povećanje plaća uticat će i ukidanje prireza, dodao je. 

Spomenuo je i novi Zakon o inkluzivnom dodatku, koji je osobito važan za osobe s invaliditetom te dodao da je za njega to prioritet uz izdvojeni novih pola milijardi eura u budžetu, a na pitanje je li moguće da sva djeca ostvaruju pravo na dječji doplatak, Plenković je odgovorio da tu treba voditi računa o cenzusu, da dječji doplatak koristi onima s manjim prihodima, a da je s promjenama obuhvaćeno dvije trećine djece.

"Investicijski kreditni rejting četiri stepena više nego kada smo krenuli u 2016. Plus pozitivni izgledi, po sve tri agencije. Drugo, smanjujemo udio javnoga duga u BDP-a. Imali smo skok u vremenu COVID-a i nakon toga se krivulja vraća. Ja vjerujem da bi mogla biti ispod 60 posto u 2024., 2025. godini, što bi bilo sjajno", rekao je Plenković. Dodao je i da je kupovna moć građana veća nego je bila prije te napomenuo da doprinos u tom balansu trebaju dati svi privredni segmenti.

Što se tiče EU fondova, rekao je da se neko trudio da ih pribavi. "Od čega se obnavljaju Zagreb i Banovina, nisu ti novci pali s neba. Mi smo se izborili", rekao je i dodao kako je u toku i ogromni infrastrukturni ciklus širom Hrvatske koja je u fazi historijske obnove i investicijskog ciklusa, prenosi Hina.

"Do 2030. mi je cilj kao premijera da svaki centar županije ima približno jednake šanse", rekao je i dodao da je to bit modernog suverenizma - realizirati strateške nacionalne ciljeve s osnaženim međunarodnim položajem. "To je ono što cijelo vrijeme govorim, a ne kao što govore smiješni politički akteri da bi slušali Bruxelles nego da na pametan način napraviš dobro svom narodu i svojoj zemlji. To je bit", rekao je dodajući da mora raditi distinkciju u odnosu prema floskulašima.

Kada je riječ o korupciji koje istražuje Ured Evropskog javnog tužioca, rekao je da je to želja svih EU država, među kojima i hrvatske Vlade, da se to bolje kontrolira. "Niko se od nas ne zalaže za to da bi neko kasnije zloupotrijebio sredstva koje mu je Vlada osigurala. I mi smo tu najzainteresiraniji, najoštriji prema bilo kakvoj nepravilnosti korištenja budžetskih sredstava i evropskih sredstava", dodao je Plenković.

Kada je riječ o aferi Mreža, ponovio je da je to koruptivna afera aktera koji nemaju veze s HDZ-om. "To je afera Mosta i pojedinca koji je zalutao u Vladu", rekao je i dodao da je to stoga razriješeno i "odmah i bez empatije"