Regija

Priština nastavlja carinski rat, optužuje EU da tolerira kampanju Srbije

Autor: Biznis.ba
Priština nastavlja carinski rat, optužuje EU da tolerira kampanju Srbije

Carinski rat sa Srbijom, koji je Kosovo započelo 6. studenog povećanjem taksi na uvezenu robu prvo 10 posto, a u srijedu čak 100 posto, nastavljen je razmjenom optužbi Prištine i Beograda o kršenju uzajamnih i međunarodnih sporazuma, a na meti kosovskih dužnosnika danas se našla i šefica eurodiplomacije Federica Mogherini, kojoj Priština zamjera da tolerira negativnu kampanju Srbije prema Kosovu.

Predstojnik ureda kosovskog premijera Avni Arifi je, reagirajući na jučerašnji zahtjev EU da Priština ukine carine na robu iz Srbije i BiH, naveo kako je “EU bila odlično informirana o tome da Beograd krši sve sporazume postignute tijekom dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali to nije osudila“, navode u četvrtak prištinski mediji.

„Želio bih da je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini bila zabrinuta kada ju je kosovsko izaslanstvo izvijestilo i zatražilo potporu. Naprotiv, situacija se pogoršala“, poručio je Arifi.

Kako prenosi Misija UN (UNMIK) u svom dnevnom medijskom biltenu, Arifi je objavio pismo iz svibnja, u kojem je, kako tvrdi, „izvijestio EU o sporazumima postignutim u Bruxellesu, čije je odredbe Srbija narušila“.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu navečer je rekao novinarima kako je na sastanku s veleposlanicima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija), u povodu prištinskih carinskih mjera koje su obrazložene „surovom kampanjom Srbije“, zatražio da pokažu „ijedno slovo sporazuma“ Beograda i Prištine koje je Srbija dosad prekršila.

I Vučić je stavio na tapet Europsku uniju, ustvrdivši kako se Priština ne bi odlučila na dodatno povećanje taksi da su Bruxelles i međunarodna zajednica odlučnije reagirali kad je Priština prvi put povećala pristojbe, jer one nisu samo kršenje sporazuma CEFTA, već i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova i EU, prenosi Hina.

No, srbijanski je predsjednik komplimentom podržao jučerašnji zahtjev šefice eurodiplomacije Federice Mogerini Prištini da odmah ukine carinske pristojbe na robu iz Srbije i BiH.

"Federica Mohgerini nije netko tko nema politički osjećaj i dobro je razumjela kuda ovo vodi. Posljedice su apsolutno nesagledive, teške, gotovo katastrofalne, ako ne dođe do ukidanja ovih mjera“, ocijenio je u srijedu Vučić poslije izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na toj su sjednici istaknuta četiri moguća cilja koja Priština želi postići povećanjem pristojbi za robu iz Srbije (i BiH).

Kao prvi cilj Prištine Beograd vidi namjeru da se "izvrši do sada najveći pritisak" koji bi vodio "bezuvjetnoj kapitulaciji" Beograda da u potpunosti prizna neovisnost Kosova.

Drugi cilj bi bio "pokušaj apsolutne zabrane trgovine" koja bi "onemogućila narod na sjeveru Kosova da dobije srpsku robu" i da se time provede „tiho etničko čišćenje i protjerivanje Srba s Kosova, i sjeverno i južno od Ibra“.

Treći cilj Prištine mogao bi biti „pritisak na međunarodne organizacije i institucije“ kako bi Kosovo „dobilo ustupke u pogledu očekivane vizne liberalizacije“, dok bi, po Vučićevoj ocjeni, istodobno pokazali da su "u stanju izazvati eskalaciju i destabilizaciju" u regiji.

Po Vučićevoj ocjeni, četvrti mogući cilj je izazivanje "sukoba i potpunog destabiliziranja regije zbog nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa", jer vlasti u Prištini "mirnim putem i dijalogom svoje interes ne mogu ispuniti u mjeri i na način na koji su željeli".

Beogradski mediji danas izvješćuju da se situacija u Prištini zaoštrava i citiraju poruku premijera Ramusha Haradinaja na sjednici kosovskog parlamenta kako povećanje pristojbe na srpsku robu za 100 posto treba ostati sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

"Mjere na proizvode koje dolaze iz Srbije trebaju biti trajne sve do priznanja, dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Nismo otkrili Ameriku, ali uvjeravam vas da je bez takvog pristupa nemoguće doći do uzajamnog sporazuma o priznanju nezavisnosti", prenose beogradski mediji Haradinajevu poruku u Skupštini Kosova i njegov poziv da "sve stranke u kosovskom parlamentu da ostanu zajedno".

U međuvremenu, s Kosova stižu i vijesti da se poziv prištinskih vlasti na bojkot robe proizvedene u Srbiji u pojedinim slučajevima, po ocjeni beogradskih medija, pretvara i „ludilo“ i „agresiju“, jer kosovski Albanci „na lomači spaljuju proizvode iz Srbije“, nazivajući to "Ramushevom inkvizicijom".

Mediji prenose vido-snimku iz Kačanika u kojoj su spaljeni proizvodi iz Srbije te fotografije iz supermarketa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje danas nije stiglo mlijeko ni dnevni tisak iz Srbije.

"Za to vrijeme, inspektori na jugu (Kosova) uklanjaju sve proizvode iz Srbije koji na deklaracijama imaju oznake 'Kosovo i Metohija' i 'Kosovo/UNMIK' ", prenosi portal KosSev.

Kako je najavljeno poslije sinoćnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, srbijanska vlada danas će izvijestiti šefove država i vlada u svijetu, EU i ključne međunarodne institucije o mjerama Prištine i ukazati na moguće posljedice ukoliko te jednostrane odluke kosovske vlade ne budu povučene.

Biznis.ba / FENA