Imlek zadržava visoke cijene

Rekordne otkupne cijene mlijeka u Srbiji među najvišim u Evropi

Autor: Biznis.ba
Rekordne otkupne cijene mlijeka u Srbiji među najvišim u Evropi
Foto: Ilustracija

Proizvođači mlijeka u Srbiji trenutno za litar mlijeka dobijaju više otkupne cijene nego farmeri u većini država Evropske unije, tvrde predstavnici ove industrije.

Kako piše Politika, vodeća kompanija u ovom sektoru Imlek saopštila je da neće snižavati trenutnu, kako je naglašeno, visoku otkupnu cijenu mlijeka u Srbiji, iako je ona među najvišima u Evropi. Naveli su da će zadržati otkupne cijene na sadašnjem nivou sve dok se ne uvjere u izvjesne prinose i kvalitet hrane za životinje iz nove žetve.

Krajem prošle sedmice kompanija se oglasila istim povodom i saopštila da će prosječna isplaćena cijena sirovog mlijeka prema farmama u Srbiji za mart biti viša od 70 dinara (oko 60 centi) za litar sirovog mlijeka. Naveli su da je to rekordno visok iznos, ako se uzme u obzir da je otkupna cijena mlijeka u EU u posljednjem periodu pala na 40 eurocenti, pa i niže.

„U skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, u proteklom periodu i pored velikih tržišnih turbulencija Imlek nije značajnije snižavao otkupnu cijenu mlijeka i nije kasnio sa plaćanjem ka svojim dobavljačima”, naveli su u saopštenju.

Tržište mlijeka u prvom kvartalu prošle godine ušlo je u takozvanu silaznu fazu ciklusa. Analitičari su objasnili da je osnovni razlog za pad cijena na tržištu mleka bila rastuća dinamika njegove proizvodnje među najvećim svjetskim izvoznicima mlječnih proizvoda.

Ponuda mlijeka u EU i SAD rasla je u 2022, ali i početkom prošle godine kao odgovor na relativno visoku profitabilnost njegove proizvodnje u tom periodu uprkos konstantnom rastu troškova, prenosi Bankar me.

Prema pisanju evropskih medija, cijene sirovog mlijeka u EU su još u februaru ove godine blago smanjene usljed povećanja ponude sirovog mlijeka na domaćem tržištu, stabilizacije tražnje za puterom i pada interesovanja stranih kupaca za sirovim mlijekom.