Regija

Rukiqi: Kosovo ima najniža direktna strana ulaganja u regionu

Autor: Biznis.ba
Rukiqi: Kosovo ima najniža direktna strana ulaganja u regionu
Podizanje taksi od 100 posto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine doveo je do podizanja svijesti o potrebi kupovine domaćih proizvoda, konstatovao je predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi na godišnjoj konferenciji za medije.

Ocjenjujući godinu na izmaku, Rukiqi je kazao da je zabilježen pozitivan trend ekonomskog rasta, te da je u 2018. ekonomski rasta iznosio 4,2 posto, dok je u 2017. bio 3,7 posto. Kao pozitivno izdvojio je i fiskalnu reformu, koja je posebno pomogla proizvodnom sektoru.

“Danas 650 proizvodnih kompanija ima koristi od promjene fiskalne politike i u većini slučajeva među ovih 650 kompanija imamo pozitivan trend povećanja proizvodnje. Imamo i pozitivan trend smanjenja kamatnih stopa i približno smo na regionalnom nivou, ali i tu je potrebno obogatiti bankarske instrumenete za podršku kompanijama”, kazao je Rukiqi.

Istakao je da iako još uvijek nema potpune ocjene efekata podizanja taksi od 100 posto na uvoz prozivoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, evidentno je da je došlo do podizanja svesti o potrebi kupovine domaćih proizvoda i alternativnih proizvoda iz drugih zemalja.

“Ovo podizanje svijesti je najpozitivniji efekat povećanja taksi jer se stvara stabilnost i u orijentaciji potrošača, a može da se stvori i stabilnost u našem proizvodnom sektoru. Kao podizanje svijesti smatram i činjenicu što su mnoge naše kompanije preorijentisale svoje poslovne politike u traženju mogućnost u drugim zemljama”, kazao je Rukiqi.

Biznis.ba / AA