Regija

Rusi otvorili više od 2.000 kompanija u Srbiji

Autor: Biznis.ba
Rusi otvorili više od 2.000 kompanija u Srbiji

Otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu, po beogradskim kuloarima pročulo se da pojedini timovi šire kapacitete i dovode radnike iz Rusije.

Sada, kruže priče da ih je i zbog sukoba u Izraelu više. Da stiže i novi val Rusa u Srbiju, navodi jedna od grupa na društvenim mrežama, prenosi "Blic". Navodno, neki novi Rusi raspituju se za smještaj i poslove u Srbiji, i to ponajviše iz Izraela.

"Jasno je da je trač istina, odnosno, da pojedine kompanije sele svoje biznise i da im je Srbija jedna od top destinacija", piše list.

Dosta je onih koji su počeli otvarati restorane. Tako, ne iznenađuje to što su jelovnici odavno već i na ruskom jeziku u centru prijestonice Srbije. Osim ugostiteljskih objekata, otvaraju i restorane brze hrane te prodaju burgere.

To potvrđuju i posljednji podaci Agencije za privredne registre (APR). Kako su rekli u APR, na Registru privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre, trenutno je registrovano 2.129 aktivnih kompanija čiji su osnivači, odnosno vlasnici udjela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije.

Od tog broja, nema evidencija o konkretnim ulaganjima, ali ako je suditi prema registrovanim djelatnostima, najveći broj kompanija ima registrovanu pretežnu djelatnost. To su uglavnom, kako su rekli iz APR, nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Zatim, tu su i konsultantske djelatnosti u oblasti informativne tehnologije, restorani i pokretni ugostiteljski objekti.

Podsjetimo, a kako potvrđuje i APR, u Srbiji, postupak registracije kompanije je isti kako za domaća, tako i za strana fizička i pravna lica.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prijestonica Srbije postala privlačna lokacija za život. Što se tiče zakupa, primjetan je velik rast potražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, svoje zaposlene alocirali u Srbiju. Međutim, njihovi podaci ne govore da se ovog mjeseca povećala potražnja za takvom vrstom usluge. Bar ne još.

Koje biznise Rusi otvaraju u Srbiji:

- Računarsko programiranje

- Nespecijalizovana trgovina na veliko

- Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem

- Konsultantske djelatnosti u području IT

- Ugostiteljstvo

(Biznis.ba)