Regija

Sedam dana mora je za 42 posto Hrvata samo san

Autor: Biznis.ba
Sedam dana mora je za 42 posto Hrvata samo san

Od stotinu Hrvata njih 42 prošle godine nisu imali dovoljno novca da bi otputovali na godišnji odmor, a po ovom kriteriju od Hrvatske su u EU bile gore samo Rumunija, Bugarska i Grčka, piše Večernji list.

Najnoviji podaci statističkog ureda Evropske unije Eurostata pokazuju da sedam dana putovanja na godišnji odmor nije moglo priuštiti 7.6 posto Luksemburžana i 10.2 posto Šveđana. Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Nizozemska i Danska, u kojima si sedam dana za godišnji ne može priuštiti 12 posto građana.

Na dnu ove ljestvice nalaze se Rumuni kojih čak 62.5 posto o odlasku sedam dana na godišnji odmor može samo sanjati. Uz Rumuniju, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gdje putovanja ne može priuštiti 48.8, odnosno 43.8 posto građana.

Sedam dana putovanja na godišnji ne može priuštiti 41 posto Mađara, 34.2 posto Talijana, 33.8 posto Slovaka, 27.6 posto Poljaka, 18 posto Čeha, 16.7 posto Slovenaca i 13.8 posto Austrijanaca.

Eurostat je ove podatke objavio na zahtjev ljevičarske frakcije u njemačkom Bundestagu.

Prema vlastitim izjavama, 21.9 posto ljudi u Njemačkoj nije imalo dovoljno novca za jednosedmično putovanje na odmor u 2022. godini. Prema tim podacima, najčešće su pogođeni samohrani roditelji. U kategoriji “samac s uzdržavanom djecom” njih 42 posto u Njemačkoj ne može otići na godišnji odmor sedam dana.

Sve u svemu, češće su pogođena kućanstva s djecom (23.4 posto) nego kućanstva bez djece (20.7 posto). Pogođeni su i penzioneri. Za njemački skup podataka intervjuirano je 40.000 ljudi.

Vođa ljevičara u Bundestagu Dietmar Bartsch nazvao je podatke za Njemačku "tužnim nalazom".

"Svako bi trebao imati priliku otići na godišnji odmor barem sedam godišnje. Za to su potrebne veće plaće, primjerene penzije, dosljedna politika protiv inflacije i osnovni dječji sigurnosni sistem otporan na siromaštvo u Njemačkoj", rekao je Bartsch.

(Biznis.ba / Hina)