Regija

Sjeverna Makedonija i Grčka dogovorile smanjenje cijena rominga

Autor: Biznis.ba
Sjeverna Makedonija i Grčka dogovorile smanjenje cijena rominga
Sjeverna Makedonija i Grčka su danas u Skoplju dogovorile međusobno smanjenje cijena roming usluga u mobilnoj telefoniji i da to počne prije ljetnje sezone.

Memorandum o razumijevanju za smanjenje cijena roming usluga potpisali su makedonski ministar za informatičko društvo Damjan Mančevski i grčki ministar telekomunikacija Nikos Papas.

Mančevski je rekao da se tim dokumetom predviđa "dinamično smanjenje cijena roming usluga sa ciljem da dođu na nivo koji je važio u EU prije nego što se uvede princip roming kao kod kuće".

"Želimo da prije početka ljetnje sezone imamo smanjenje cijene prenosa podataka (interneta u romingu) što će omogućiti građanima dvije zemlje da ovog ljeta osete korist (Prepanskog) dogovora. Sljedeći korak je potpuno ukidanje rominga", rekao je on.

Prema riječima Mančevskog, kod dinamike koja je utvrđena za potpuno ukidanje cijena u romingu ostavljeno je malo više prosotora kako bi se izjednačilo sa dinamikom ukidanja romiga sa zemljama Zapadnog Balkana, što znači do 2021. godine.

Memorandum o razumijevanju koji su potpisali Mančevski i Papas je prvi bilateralni dokument dvije susjedne zemlje nakon potpisivanja Prespanskog dogovora kojim je riješen višedecenijski spor oko imena.

Biznis.ba / BETA