ulaganja

Sjeverna Makedonija nudi niže porezne stope globalnim firmama

Autor: Biznis.ba
Sjeverna Makedonija nudi niže porezne stope globalnim firmama
Foto: Arhiv

Premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski rekao je da nova vlada planira sniziti stopu poreza na dobit za multinacionalne kompanije koje konsolidiraju svoju dobit u zemlji, u pokušaju da potakne ulaganja.

Porez na dohodak smanjit će se sa sadašnje stope od do 10 posto na do 5 posto za multinacionalne kompanije koje zarađuju više od 50 miliona eura, rekao je Mickoski u priopćenju za javnost.

Vlada planira procijeniti ovogodišnji proračunski prihod prije provedbe smanjenja poreza u sklopu šireg plana za smanjenje poreza u raznim sektorima.

Sjeverna Makedonija trenutno primjenjuje jedinstvenu stopu poreza na dohodak od 10% za korporativni i lični dohodak, prenosi Indikator ba.

Hristijan Mickoski, čelnik nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, preuzeo je dužnost novog premijera Sjeverne Makedonije u junu, nakon što je koalicija predvođena njegovom strankom osvojila 58 od 120 mjesta u jednodomnom parlamentu na općim izborima u maju.

Prije preuzimanja dužnosti, rekao je parlamentu kako će nova vlada prioritet dati privlačenju novih ulaganja, smanjenju poreza i povećanju plata.