Svjetska banka upozorava

Sjevernu Makedoniju očekuje najniži rast i najveći budžetski deficit u regionu

Autor: Biznis.ba
Sjevernu Makedoniju očekuje najniži rast i najveći budžetski deficit u regionu
Foto: Arhiv

Prema Svjetskoj banci (SB), Sjeverna Makedonija trebalo bi da ima najniži rast i najveći budžetski deficit u regionu.

Prema podacima međunarodne finansijske organizacije, privreda u Sjevernoj Makedoniji ove godine porast će svega za 2,5 posto, inflacija bi trebalo da ostane na tri posto, a budžetski deficit da premaši četiri posto.

Medij navodi da se cijene hrane i energije stabilizuju i vraćaju na nivoe prije pandemije, ali da plate, koje rastu i pritom ne prate produktivnost zaposlenih, mogu biti rizik za podsticanje inflacije.

Svjetska banka ističe da je siromaštvo u regionu u porastu i svako drugo domaćinstvo jedva preživljava od plate, pa nema više šta da štedi, a ako jedan član ostane bez posla, novac će mu trajati samo pola mjeseca, napominje Sitel.

Međutim, ni u uslovima visokih cijena građani nijesu počeli da štede, a takav je primjer sa strujom, jer iako su kilovati poskupjeli, potrošnja električne energije nije smanjena.

Viši ekonomista Svjetske banke Sanja Madžarević Sujster konstatovala je da je Sjeverna Makedonija izdvojila mnogo novca kako bi cijena struje bila na najnižem nivou u regionu, ali je naglasila da to utiče na budžet.

"Vidimo da je deficit ovdje mnogo veći od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali banka nije za zamrzavanje cijena, mjeru za koju se smatra da ima samo privremeni efekat, već je za sprovođenje strukturnih reformi, izgradnju dionica auto-puta, ulaganja u energetiku, poljoprivredu i bržu ’zelenu tranziciju’", navodi ona.