velike promjene

Slovenci će se suočiti sa najozbiljnijim poskupljenjem goriva

Autor: Biznis.ba
Slovenci će se suočiti sa najozbiljnijim poskupljenjem goriva
Foto: Ilustracija

Nakon niza promjena cijena goriva, koje su proteklih mjeseci obradovale vlasnike vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, ali i sve one koji razmišljaju o kupnji zaliha lož ulja, ovoga se puta neće previše oduševiti promjenama.


Od početka juna do posljednjih dana prošle sedmice cijena nafte porasla je s oko 77 dolara na gotovo 87 dolara po barelu. Slične trendove možemo vidjeti i na mediteranskim berzama. Euro je u prosjeku izgubio gotovo jedan posto vrijednosti u odnosu na dolar, što će dodatno povećati cijene goriva u eurima, pišu Finance.

Posljednjih sedmica bilo je puno govora o promjeni marži, uzimajući u obzir troškove dodavanja biogoriva, te produženju razdoblja određivanja cijene s dva na četiri sedmice. Vlada je na kraju odlučila ne izaći u susret trgovcima i ostaviti marže na nivou koji je, prema svjedočenju trgovaca, preniska za profitabilno poslovanje, a s druge strane odustala je od postavljanja cijena svake četiri sedmice (ovo bi, prema našim izračunima, značajno povećalo volatilnost cijena).

U posljednjem periodu država nije intervenirala u trošarinama i maržama. Što se tiče marži, čini se da više nema manevarskog prostora za njihovo snižavanje - trgovci već upozoravaju da nisu dostatne za pokrivanje svih troškova. S druge strane, zbroj svih državnih poreza veći je nego danas. S mogućim smanjenjem trošarina (ili bilo kojeg drugog), poskupljenja bi mogla biti manje izražena nego što sugeriraju naši izračuni. Prema centralnoj prognozi, procjenjujemo da bi ove godine najviše poskupjeli dizel i lož ulje, a relativno visoke cijene predviđaju se i za benzin.

Od prošle jeseni do početka zime svjedočili smo promjenama cijena koje su uglavnom bile povoljne za stanovništvo ili nisu donijele zamjetnije promjene. Zatim je uslijedilo razdoblje poskupljenja, a od aprila slijedi manje-više osjetno sniženje cijena. Prema našim procjenama, ovaj će put biti znatno drugačiji. Litra benzina poskupjet će za debela tri centa na otprilike 1,48 eura. To bi značilo da je benzin skuplji za šest lipa nego u istom razdoblju prošle godine.

Od aprila do početka juna primijetili smo pojavu koja se rijetko susreće na slovenskim prodavaonicama goriva: dizel je bio jeftiniji od benzina, prenosi SEEbiz. Poskupljenjem dizela prije 14 dana taj je trend zaustavljen, a očekivanim nedavnim poskupljenjem dizela razlika će se još više povećati.

Prema centralnoj prognozi, procjenjujemo da će dizel poskupjeti više od pet lipa i prijeći granicu od 1,50 eura po litri.

Pokaže li se procjena tačnom, litra dizela bit će oko pet lipa skuplja nego prije godinu dana. To bi stoga dalo zamah inflaciji.