statistika

Slovenija ima jednu od najnižih stopa inflacije u EU

Autor: Biznis.ba
Slovenija ima jednu od najnižih stopa inflacije u EU
Foto: Pexels

U cijeloj EU godišnja inflacija usporila je za 0,4 ili 3,5 postotnih bodova na 2,4 posto. Godišnja inflacija u Sloveniji u augustu je iznosila 1,1 posto.

U augustu je u odnosu na prethodni mjesec godišnja inflacija pala u 20 zemalja EU-a, u jednoj je ostala stabilna, a u šest zemalja porasla, pokazuju izračuni Evropskog statističkog ureda.

Prošli mjesec najniže stope godišnje inflacije zabilježile su Litva (0,8 posto), Latvija (0,9 posto), te Irska, Slovenija i Finska (sve po 1,1 posto), pokazuju evropski statističari.

Godišnjoj inflaciji najviše su pridonijele skuplje usluge (+1,88 postotnih bodova), zatim hrana, alkohol i duhan (+0,46 posto) te industrijski proizvodi bez energenata (+0,11 postotnih bodova), prenosi SEEbiz. Energetika je smanjila inflaciju (-0,29 postotnih bodova).

U augustu je mjesečna inflacija u eurozoni i u EU iznosila 0,1 posto. U međumjesečnoj usporedbi potrošačke su cijene najviše porasle u Belgiji, koja je jedina zemlja s rastom većim od jedan posto (+1,5 posto).

S druge strane, ponegdje su doživjeli deflaciju, odnosno Finska i Švedska (-0,6 posto u obje zemlje), Danska i Litva (-0,5 posto u obje zemlje) te Latvija (-0,4 posto).

U Sloveniji su cijene stagnirale na mjesečnoj razini.