Regija

Srbija do kraja godine kupuje 10 tona zlata

Autor: Biznis.ba
Srbija do kraja godine kupuje 10 tona zlata

Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja ove godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po na čak 50 tona, pišu danas "Večernje novosti".

List navodi da je ova dinamika praktično utvrđena poslije jučerašnjeg sastanka u Beogradu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema informacijama "Novosti", predsjednik Vučić je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu prenijeli da oni nemaju ništa protiv toga, ako se to uklapa u strategiju Srbije o povećanju deviznih rezervi.

Odmah poslije sastanka, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore, predsjednik Vučić je pozvao guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i "dao im zadatak: Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna".

Prema trenutnim podacima NBS, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi eura. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrijednosti (više od šest milijardi eura) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde eura), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrijednih 767 miliona eura, dodaju "Novosti".

Biznis.ba