
Cijene u hotelima i restoranima u maju su u odnosu na isti mjesec prošle godine bile veće za 10 posto, objavio je Republički zavod Srbije za statistiku (RZS).
Hrana je poskupila za 11.4 posto, a u okviru nje najveće poskupljenje je zabilježeno kod salata - 14.2 procenta i hljeba - 14 posto.
Topla i hladna predjela su poskupila za 10 posto, gotova jela za 11.3 procenta, a pečenja i jela po narudžbini za 11 posto.
Cijene alkoholnih pića su povećane za 12.9 posto, a bezalkoholnih za čak 13.4 posto.
Najmanje poskupljenje je registrovano kod prenoćišta i iznosilo je 0.3 posto.
Da cijene nisu dizane "univerzalno" već da su negdje ugostitelji vodili računa ko može da ih plati, pokazuju podaci iz Vojvodine.
Ukupno poskupljenje ugostiteljskih usluga u sjevernoj pokrajini bilo je manje nego na republičkom nivou - 6.3 posto, pri čemu je hrana poskupila za 6.2 procenta, alkoholna pića za 7.5 odsto, a bezalkoholna za 7.1 procenat.
I u Vojvodini su najmanje poskupila prenoćišta, ali je taj procenat ipak bio veći od republičkog i iznosio je 3.9 posto, navodi "24Sedam".