Regija

Srbija napravila leteću bombu sa GPS-om

Autor: Biznis.ba
Srbija napravila leteću bombu sa GPS-om
Između ostalog je predstavljena bespilotna letjelica ALECS (Advanced Light Electric Composit System). U pitanju je bespilotna letjelica koja kombinuje dva moda leta - kvadkopter mod (četiri vertikalne elise) za polijetanje i avio mod za let (jedna potisna elisa za horizontalni let).

Prvobitno razvijeni ALECS ima 35 kilograma i može nositi 6 kilograma korisnog tereta. Koristiće se za različite misije izviđanja, osmatranja i mapiranja dok je sljedeći korak razvoj letjelice težine 250 kilograma koja može nositi 70 kilograma korisnog tereta, prenosi B92.

Također, predstavljena je prva srbijanska leteća bomba sa GPS navođenjem. U pitanju je PGB-128 - precizna planirajuća bomba kalibra 128mm sa tandem krilom i cjelopokretnim repnim površinama.

Ova vođena bomba ima masu od 50 kilograma i uz pomoć inercijalnog navigacionog sistema (INS) sa korekcijom GPS sistema moći će vrlo precizno da dejstvuje na cilj, navodi se u izvještaju. Namjenski projektovano tandem krilo omogućava postizanje maksimalnog doleta od 20 kilometara sa zahtjevnih visina odbacivanja.

Biznis.ba