Regija

Srbija: Otvoren vjetropark Alibunar snage 42 megavata

Autor: Biznis.ba
Srbija: Otvoren vjetropark Alibunar snage 42 megavata

Kompanija Elicio završila je izgradnju novog vjetroparka Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vjetra snabdjevati 38.000 domaćinstava, a svečanosti otvaranja je prisustvovao i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

Investicija izgradnje vjetroparka vrijedna je 80 mil EUR.

Osim 21 turbine, kompleks vjetroparka čine i trafo stanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je takođe završena, te se očekuje, da prvi kilovati zelene energije, budu proizvedeni i isporučeni tokom oktobra.

U projekat vrijedan 80 mil EUR belgijska kompanija Elicio investirala je 20 mil EUR, dok je kreditom IFC grupacije Svjetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbijeđeno 60 mil EUR.

Vjetropark Alibunar je prvi izgrađeni vjetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 MW, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Vjetrogeneratori u Alibunaru izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu sa lijeve strane državnog puta Beograd – Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafo stanica i priključni dalekovod.

Taj projekat je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprinijeti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27% zelene energije. Sa završetkom vjetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vjetroparka Malibunar manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vjetra u Srbiji.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vjetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Biznis.ba