Od 1. januara

Srbija preuzela predsjedavanje CEFTA sporazumom

Autor: Biznis.ba
Srbija preuzela predsjedavanje CEFTA sporazumom
Foto: CEFTA

Srbija je jučer, prvog dana nove 2024. godine, preuzela jednogodišnje predsjedavanje Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

Prioriteti predsjedavanja Srbije CEFTA sporazumom tokom 2024. godine će, između ostalog, biti konsolidacija i jačanje sprovođenja sporazuma, olakšavanje trgovine robom i uslugama među CEFTA stranama, kao i digitalizacija.

Neke od mjera na kojima će biti fokus uključuju pilotiranje zajedničkih carinskih akcija, razmjenu podataka, rad ka međusobnom priznavanju programa ovlašćenih privrednih subjekata CEFTA strana, elektronsku trgovinu, olakšavanje prometa voća i povrća.

Osim toga, prioriteti uključuju i smanjenje troškova trgovine i vremena čekanja na granici, rad na priznavanju profesionalnih kvalifikacija, kao i završetak rada na tekstu novog dodatnog protokola CEFTA o rješavanju sporova.

Za Srbiju učestvovanje u CEFTA sporazumu, koji se bazira na standardima i principima Evropske unije, znači bolji pristup tržištu za plasman proizvoda i usluga, smanjenje trgovinskih barijera i olakšano poslovanje na nivou regiona.

CEFTA tržište je za privredu Srbije drugi partner po obimu trgovine, odnosno izvozu i uvozu robe, odmah poslije EU.

Za 11 mjeseci 2023. godine Srbija je imala više od 5,5 milijardi eura u trgovinskoj razmjeni sa CEFTA stranama.

U toj razmjeni, Srbija je imala trgovinski suficit veći od 2,5 milijarde eura, koji je bio rezultat uglavnom izvoza električne energije, žitarica i proizvoda od njih, nafte i naftnih derivata, pića i drumskih vozila, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 260,6 posto.