Regija

Srbiji fale radnici u mnogim oblastima

Autor: Biznis.ba
Srbiji fale radnici u mnogim oblastima

Predsjednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković istakao je danas da strani radnici u Srbiju dolaze već godinama, a sada ih je sve više, jer našem tržištu rada nedostaje veliki broj ljudi, prije svega vozača, kao i onih u građevinarstvu.

On je za Tanjug naveo i da se naš zakon značajno promijienio, pa sada daje mogućnost da poslodavac ne mora da zahtjeva određenu strukturu zaposlenog.

"Oni sada već praktično imaju ista prava kao i naši zaposleni i više nije potrebno da imaju posebno radnu i boravišnu dozvolu, već im jedna dozvola zamenjuje obe, pa u okviru toga mogu da menjaju radna mesta, odnosno poslodavce", rekao je Atanacković.

Kada je riječ o njihovim primanjima, istakao je da se u osnovi polazi od toga koliki je napor i da li je taj čovjek, potencijalni zaposleni, poznaje određeni posao i koliko će za to biti plaćen.

"Postoje zanimanja gde imamo ponudu onih koji bi radili na tim radnim mestima, ali to ne žele, jer smatraju da su suviše malo plaćena, nego traže nešto drugo u okviru svojih znanja", kaže predsjednik Unije poslodavaca Srbije.

Najbolji primjer za to je, kako kaže, nedostatak profesora za određene značajne predmete, poput engleskog jezika, matematike ili fizike, kako u gimanazijama, tako čak u osnovnim školama, jer oni nalaze da im je svrsishodnije da ta svoja znanja iskoriste na nekim bolje plaćenim mjestima.

"Jedan od razloga je to što naši kvalifikovani radnici idu ka boljim zaradama na zapadu Evrope, a s druge strane u pojedinim zanimanjima nemamo zainteresovane mlade ljude, koji bi učili određene zanate i škole, kako bi kasnije zamenli one koji idu u penziju", ističe on.

Dodao da je značajan broj potrebnih radnika po određenim zanimanjima.

"Primera radi, Holanđani imaju nivo nezaposlenih između tri i četiri odsto, ali kažu da nemaju mogućnosti da zaposle neke od tih ljudi, posebno u agraru i kažu da ne znaju šta bi radili da u EU nije primljena Poljska ili Rumiunija, pa sada ljudi iz tih zemalja zamenjuju nedostajuće Holanđane na tim poljoprivrednim gazdinstvima", rekao je Atanacković.

Naglasio da, ako se ne ide ka školovanju određenih kadrova, izvijesno je da će doći do nekog nedostatka, pa se onda mora ići sa uvozom radne snage iz inostranstva.

"S druge strane me raduje da smo uspeli da zainteresujemo ljude sa Dalekog istoka da za ovdašnje zarade mogu da budu viđeni ovde", kaže on.

Kada je riječ o njihovoj stručnosti, dodaje da to velikoj mjeri zavisi od radnog mjesta na kom se nalaze, jer neki se poslovi relativno brzo nauče.

"S druge strane postoji veliki broj radnika u građevinarstvu i to za one završne radove. Veoma je važno kakav je njihov kvalitet i da li će te osetljive stvari da urade kako treba", napomenuo je predsjednik Unije poslodavaca Srbije.

(Biznis.ba)