Regija

Strmoglav pad hrvatskog turizma: Minus od pola miliona noćenja i 90.000 turista

Autor: Biznis.ba
Strmoglav pad hrvatskog turizma: Minus od pola miliona noćenja i 90.000 turista
Službeni su to podaci do kojih je došao portal Index.hr iz sistema e-visitor. Hrvatsku još uvijek u pozitivnim brojkama drži dobra predsezona, no ako se ovaj trend nastavi i u augustu, turističke brojke, a time i zarada, mogle bi biti znatno manje od prošle godine.

Naime, u julu ove godine zabilježeno je 4.537.958 dolazaka i 30.383.838 noćenja, dok je u julu 2018. godine bilo 4.628.723 dolazaka te 30.927.988 noćenja.

Sve primorske županije te Grad Zagreb zabilježili su minuse noćenja u julu. Istra je tako imala 2,3 posto manje noćenja nego prošle godine, Splitsko-dalmatinska županija 2,5 posto, a Dubrovačko-neretvanska 0,45 posto. Izuzetak je grad Dubrovnik koji i ove godine bilježi rekorde. Tako je u julu zabilježeno 3,6 posto više noćenja i 2 posto više dolazaka. U plusu je i grad Split i to za dva posto u dolascima te 0,69 posto u noćenjima. Rovinj je, primjerice, u minusu za 1,6 posto u dolascima i čak 4 posto u noćenjima.

Hoteli jedini u plusu

Prema vrsti smještaja, zanimljivo je kako su jedino hoteli u plusu, i to za 1,16 posto u dolascima i 0,22 posto u noćenjima. Privatni smještaj u minusu je po dolascima i noćenjima za 2,2 posto, a kampovi su u minusu 4,2 posto u dolascima i čak 4,6 posto u noćenjima.

Najviše je u julu podbacilo, Hrvatskoj najvažnije, njemačko tržište pa je bilo 4 posto manje dolazaka i čak šest posto manje noćenja turista iz Njemačke. Austrijanaca je došlo čak 7 posto manje nego prošle godine, a najlošiji zbir je sa Poljacima jer oni bilježe pad od 10 posto i po dolascima i po noćenjima.

Hrvatski resorni ministar Gari Cappelli jučer je komentirao manjak turista, naglasivši kako manjak gostiju u Hrvatskoj nije problem jer ima, kako kaže, strategiju.

Cappelli ne prihvaća manjak gostiju

"Prema tome, manjak gostiju ne prihvaćam kao nešto što pokazuje je li dobra ili loša sezona. Dobra ili loša sezona je kvaliteta, održivost sistema, a on je negdje na razini da tako nešto u ovom trenutku imamo, a sve drugo će odrediti tržište", rekao je Cappelli uoči sjednice vlade.

Hrvatski portal podsjeća kako je 22. maja ministar Cappelli rekao da je od tog dana sedmi mjesec na nuli.

"Nismo više ni u kakvom minusu po broju gostiju koji dolaze u Hrvatsku", rekao je ministar turizma Gari Cappelli 22. jula. No, nije tada govorio istinu.

Biznis.ba