Regija

Sud u Beogradu prvi put odbio hrvatsku konfiskaciju

Autor: Biznis.ba
Sud u Beogradu prvi put odbio hrvatsku konfiskaciju

Privredni sud u Beogradu odbio je da prizna odluku Trgovinskog suda u Zagrebu, kojom je od Jugobanke iz Beograda traženo da isplati troškove sudskog postupka od 12,8 miliona dinara (108.000 evra), piše "Politika".

To je prvi put da sud u Srbiji u prvostepenoj odluci odbije da primijeni zakone i uredbe Hrvatske, kojim se konfiskuje imovina fizičkih i pravnih lica sa teritorije Srbije.

Jugobanka je tražila naplatu kredita od Brodogradilišta "3. maj" u Rijeci, ali je hrvatsko pravosuđe osujetilo naplatu tog duga po zahtjevu Privredne banke Zagreb kao likvidatora.

Nakon toga, Jugobanka je presudom pozvana da plati ogromne sudske troškove po uredbi o načinu likvidacije, koja je klasičan akt konfiskacije.

Prema saznanjima lista, Privredni sud u Beogradu je 11. juna donio odluku da odbije prijedlog za izvršenje na osnovu presude iz Zagreba, kojom je traženo da Jugobanka plati nešto više od 100.000 evra na ime parničnih troškova u sporu sa Privrednom bankom Zagreb, koji je završen prije pet godina.

Privredni sud u Beogradu uvažio je argumente pravnog tima Jugobanke da je hrvatska presuda u suprotnosti sa Ustavom utvrđenim osnovama društvenog uređenja Srbije, Sporazumom o sukcesiji, kao i da nema uzajamnosti u primjeni ovog sporazuma, jer ga hrvatski sudovi ne primjenjuju.

U odluci Privrednog suda u Beogradu navedeno je da bi priznanjem zagrebačke presude bio povrijeđen domaći javni poredak, te da svi moraju imati jedna položaj na tržištu, a da stečena prava na osnovu ulaganja kapitala ne mogu biti umanjena zakonom.

U odluci se dodaje da je pravnom licu iz Srbije odlukom suda u Zagrebu uskraćena zaštita istog prava koje sudovi u Srbiji pružaju licima iz Hrvatske.

Vođa pravnog tima Jugobanke Ivan Simić rekao je da se Privredni sud Beograd jasno odredio prema inkvizitorskim i konfiskatorskim aktima Hrvatske, kojima ne samo da su pogažene evropske vrijednosti, nego se ponižavaju sva fizička i pravna lica iz Srbije.

On je naveo da nikada nije utvrđen iznos sredstava bišvih jugoslovenskih banaka sa sjedištem u Srbiji, koji je ostao na računima filijala u Hrvatskoj, a hrvatski sud je aminovao tu konfiskaciju.

Simić je podsjetio da su mnoga hrvatska preduzeća koristila kredite Jugobanke, a jedan od najvećih korisnika je bilo Brodogradilište "3. maj" u Rijeci.

"Osim toga što je hrvatsko pravosuđe osujetilo naplatu tog kredita sada po zahtjevu Privredne banke Zagreb kao likvidatora, Jugobanka je, ipak, presudom pozvana da plati ogromne sudske troškove po uredbi o načinu likvidacije, koja je klasičan akt konfiskacije", rekao je Simić.

On je ocijenio da bi prinudna naplata u Beogradu sudskih troškova nastalih u Zagrebu predstavljala poniženje pravnog poretka Srbije.

Prema njegovim riječima, ako bi sud u Beogradu priznao presudu iz Zagreba, to bi značilo da priznaje nametnutog likvidatora i konfiskatora i sve ono što je učinjeno da Jugobanka ne naplati kredit koji je dala riječkom brodogradilištu.

(NN)