osnovne životne namirnice

U Crnoj Gori poskupljuje brašno i ulje

Autor: Biznis.ba
U Crnoj Gori poskupljuje brašno i ulje
Foto: Ilustracija/Pexels

Cijene brašna u većini crnogorskih trgovina bit će narednih dana povećane za oko 15%, dok se očekuje da Srbija iduće sedmice dozvoli izvoz jestivog suncokretovog ulja ali sa većim cijenama pa bi i ova osnovna namirnica poskupjela za 20 do 25%.

Uredba o ograničavanju trgovačkih marži na osnovne životne namirnice brašno, ulje, šećer i so prestala je da važi 30. juna, ali većina trgovaca nije tada povećala marže i cijene, već to radi sada.

Uredbom su marže za ova četiri artikla bila ograničene na pet odsto za trgovine na veliko i do sedam posto u trgovinama na malo. Trgovci sada vraćaju marže pa će kod veleprodaje iznositi najmanje deset odsto, a kod maloprodaje 15%. To bi kumulativno trebalo da utiče na konačni rast maloprodajnih cijena za oko 15%.

Proizvođači ulja u Srbiji obavijestili su crnogorske trgovce da će zabrana izvoza ulja prestati krajem iduće sedmice, ali i da će nakon toga nabavne cijene biti veće za oko 20%.

Crna Gora iz Srbije ne može da uvozi ulje od 25. juna, iako o tome nije donijeta nikakva zvanična odluka. Zabrana je počela da se primjenljuje nakon govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će "malo zaustaviti izvoz ulja" zbog manjeg roda u Ukrajini i dok ne analiziraju globalnu situaciju i njihove domaće potrebe za uljem, prenosi Ekapija.

Do rasta cijena ulja u crnogorskoj maloprodaji za oko 25% došlo bi zbog rasta nabavnih cijena, ali i vraćanja trgovačkih marži.

Zbog prestanka važenja ograničenja trgovačkih marži, trgovci su već dijelimično za oko desetak odsto povećali cijene šećera i soli. Izvor "Vijesti" kazao je da se ne očekuje dalji rast cijena ove dvije namirnice.