i do 20%

U Crnoj Gori poskupljuje kafa

Autor: Biznis.ba
U Crnoj Gori poskupljuje kafa
Foto: Pexels

U julu bi moglo doći do osjetnog poskupljenja kafe u Crnoj Gori, najavili su neki vlasnici firmi koje se bave prodajom tog proizvoda.

U kojem iznosu, još nije poznato, ali prema najavama kafa bi mogla poskupjeti i do 20 posto, javlja TVCG.

Prodavači objašnjavaju da cijenu diktira rast cijena sirove kafe na svjetskom nivou i uvjeravaju da su primorani na taj korak, prenosi portal RTCG.

Od zrna do kafe u vrećici dug je put. Sirova kafa stiže brodovima iz Indije, Brazila i Vijetnama, a ove je godine zbog vremenskih neprilika tamo loša berba. Sve to utječe na skok cijene ove sirovine na berzi za gotovo 100 posto.

Vlasnik fabrike kafe Crnagorakop Slobodan Babić kazao je da su velike suše i loše vrijeme značajno utjecale na cijenu prijevoza.

“Bile su velike suše u Indiji, Brazilu, velike kiše i to je mnogo prijetilo, tako da su te vremenske nepogode dosta utjecale, a i ratni uvjeti su utjecali da su ti prijevozi znatno poskupjeli. Mi lično iz Crne Gore ne možemo utjecati”, rekao je Babić.

Zbog toga neke firme koje prodaju kavu najavljuju poskupljenja i do 20 posto.

U firmi Crnagorakop kažu da će ipak pričekati.

“Realno je da će te cijene rasti, čak se bojim da će biti i veće. Ne znam što će biti, to je roba, u ovih 15 dana. Do 15. sigurno nećemo dizati cijene, a 15. ćemo vidjeti što i kako dalje”, rekao je Babić.

A 100 grama kafe u supermarketima stoji oko 1,2 eura, dok šalica, mnogima omiljeni napitak, nema cijenu, kažu građani, prenosi SEEbiz.

Dan bez šolje kafe mnogima je stoga nezamisliv, ali kako sada stvari stoje, izvjesno je da će ovo ljeto biti skuplje.

“Dakle, to nije popularno i naša politika nije dizati cijene svako malo. Kada poskupljujemo kafu, želimo poručiti potrošačima da je to bila situacija u kojoj se nije moglo dalje", rekao je Babić.