Regija

U Crnoj Gori snižene cijene za oko 150 proizvoda

Autor: Biznis.ba
U Crnoj Gori snižene cijene za oko 150 proizvoda

Crna Gora nastavila je, poslije tromjesečne stanke tijekom turističke sezone, s akcijom smanjivanja cijena u tržnim centrima, a u sklopu akcije "Stop inflaciji 100+" ponuđene su snižene cijene za oko 150 proizvoda.

Vlada je dogovorila s velikim tržnim lancima da za najmanje 100 proizvoda snize cijene na način da njihova marža ne prelazi pet posto.

Među uvjetima je da se na listi ne mogu naći proizvodi pri isteku roka, koji imaju manjkavosti ili oštećenja, a poželjno je da antiinflacijska korpa sadrži i proizvode bolje kvalitete, prenosi Radio Slobodna Europa .

Komentirajući slične akcije u zemljama regije, crnogorski premijer Dritan Abazović ocijenio je na sjednici Vlade u utorak da Crna Gora nudi više od svih.

"Države u regiji imaju po 20, 40 sniženih proizvoda. Mislim da je ovo više nego trostruko. Tako da u tom kontekstu mislim da prednjačimo", rekao je Abazović na današnjoj sjednici crnogorske Vlade.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da su pojedini lanci ponudili snižene cijene i za više od 200 proizvoda.

U Crnoj Gori godišnja stopa inflacije u prosincu 2022. godine iznosila je 17,2 posto, a prema podacima Uprave za statistiku, cijene su u kolovozu 2023. u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 8,6 posto.

"Inflaciju ne diktira Crna Gora i niti je ona može zaustaviti. Ali u svakom slučaju ovo pomaže", kazao je crnogorski premijer.

Prethodna akcija "Stop inflaciji" je trajala od kraja ožujka do kraja lipnja i cijene proizvoda su, prema priopćenju Vlade CG, bile manje za 20 posto, a za neke proizvode i više do 30 posto.

(Biznis.ba / FENA)