Regija

U Hrvatskoj lani 6,5 odsto više turista

Autor: Biznis.ba
U Hrvatskoj lani 6,5 odsto više turista

​Direktor Glavne kancelarije Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je u utorak u Opatiji da je prema zadnjim podacima informacionog sistema eVisitora u Hrvatskoj u 2018. ostvareno 19,7 miliona turističkih dolazaka i više od 106 miliona noćenja, što je 6,5 više dolazaka i gotovo četiri odsto više noćenja nego lani.

Staničić je nakon tradicionalne novogodišnje zdravice na terasi opatijskog hotela Kvarner, ocijenio da je prošla godina bila izuzetno uspješna.

“Zakoračili smo u 2019., već smo debelo u aktivnostima koje se tiču promocije na ključnim emitivnim tržištima i očekujem da će i ova godina biti vrlo izazovna i intenzivna. U Glavnom uredu HTZ-a dat ćemo sve od sebe, a vjerujem i cijeli sustav turističkih zajednica, da Hrvatsku promoviramo na najbolji način i da zadrži poziciju, koju danas ima na svjetskom turističkom tržištu,” rekao je Staničić.

Na pitanje koliki se rast može očekivati i kolike su investicije za to potrebne, Staničić je odgovorio da su investicije lani bile veće od milijarde evra te da očekuje da će i ove godini biti na tom nivou.

“Vjerujem da će daljnji rast biti ostvaren u kvaliteti smještajnih kapaciteta, ukupne turističke ponude, dodatnih sadržaja i da će se Hrvatska razvijati kao cjelogodišnja destinacija s naglaskom na pred i posezonu, a ove godina s još jačim naglaskom na kontinentalni turizam”, rekao je direktor Glavne kancelarije HTZ-a.

Biznis.ba