DZS

U Hrvatskoj na godišnjem nivou pali i uvoz i izvoz

Autor: Biznis.ba
U Hrvatskoj na godišnjem nivou pali i uvoz i izvoz
Foto: Unsplash

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 5,6 milijardi eura, što je 5,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu dok je uvoz pao za 2,1 posto, na 9,8 milijardi eura, pokazali su prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Vanjskotrgovinski deficit bio je 4,2 milijarde eura, a pokrivenost uvoza izvozom 57,1 posto. U prva tri mjeseca prošle godine pokrivenost je iznosila 58,9 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU u prva tri mjeseca ove godine je izvezeno roba u vrijednosti 3,7 milijardi eura ili 9,4 posto manje nego u prvom kvartalu prošle godine. Vrijednost uvezene robe iz članica EU porasla je za 3,1 posto, na 7,9 milijardi eura, prenose Financije hr.

Kod izvoza u zemlje nečlanice EU registrovan je rast od 4,7 posto, na 1,87 milijardi eura, uz istodobni pad uvoza za 19,1 posto, na 1,88 milijardi eura.

DZS je istovremeno objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva dva mjeseca 2024. koji pokazuju da je izvoz, kada ga poredimo s referentnim mjesecima prošle godine, veći za 3,1 posto i iznosi 3,6 milijardi eura, a uvoz za 0,8 posto (6,2 milijarde eura).

Prema istim podacima, vanjskotrgovinski deficit u januaru i februaru iznosio je 2,7 milijardi eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,2 posto.