dzs

U Hrvatskoj porastao broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama

Autor: Biznis.ba
U Hrvatskoj porastao broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
Foto: Pexels

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem marta ove godine bilo 202.596 zaposlenih, što je za 1.4 posto ili 2.881 osobu više nego na kraju februara, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

15 područja djelatnosti
Porast broja zaposlenih ostvaren je u 15 područja djelatnosti, u rasponu od 0.5 posto u prerađivačkoj industrije, do 4.7 posto, u ugostiteljstvu i turizmu.

Statistika pokazuje da je pad broja zaposlenih prisutan u četiri područja djelatnosti u rasponu od 0.2 posto u djelatnosti domaćinstava kao poslodavaca; djelatnosti domaćinstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe do 1.9 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenja otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Upoređujući broj zaposlenih po kantonima, porast je ostvaren u 20 kantona i kreće se od 0.5 posto u Koprivničko-križevačkom i Međimurskom kantonu do 3.7 posto u Dubrovačko-neretvanskom kantonu. U Krapinsko-zagorskom kantonu broj zaposlenih ostao je na nivou iz februara ove godine.