Regija

U Hrvatskoj se automobili mogu kupiti kriptovalutama

Autor: Biznis.ba
U Hrvatskoj se automobili mogu kupiti kriptovalutama

Hrvatska kompanija "Karić automobili" omogućila je plaćanje kupovine automobila kriptovalutama kao što su bitkoin keš (BCC), etereum (ETH), bitkoin (BTC) i gokripto token (GoC), izvještava portal bug.hr.

"Karić automobili" su ovlašteni prodavac i serviser automobila marke FIAT, alfa romeo i ford, a plaćanje kupovine ovih četvorotočkaša virtuelnim novcem omogućili su koristeći kripto platni sistem GoCrypto.

Kupci za plaćanje kriptovalutama treba jednostavno da skeniraju QR kod sa ekrana blagajne iz svog (podržanog) kriptonovčanika. Pritom imaju fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta žele da plate, a trgovac će uvijek na svoj poslovni račun dobiti iznos u kunama, umanjen za transakcijsku naknadu.

Transakcijske naknade za trgovce prilikom primanja kriptovaluta ovim sistemom su niže nego u slučaju plaćanja debitnim ili kreditnim karticama, a one su i jedini trošak trgovca. Implementacija rješenja GoCrypto je besplatna, a ne naplaćuje se ni mjesečna naknada za njeno korištenje, navodi se u informaciji.

Biznis.ba