Regija

U protekloj godini u Srbiji prodano više od 30.000 novih vozila

Autor: Biznis.ba
U protekloj godini u Srbiji prodano više od 30.000 novih vozila
U Srbiji je u 2018. godini prodano 30.731 novo vozilo, što je više za oko sedam-osam posto u odnosu na proteklu godinu, kažu u Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i dijelova, uz ocjenu da tržište vozila u Srbiji raste zbog boljih uvjeta financiranja, lakše nabavke i pojeftinjenja samih vozila.

U Srbiji su se 2018. godine najviše prodavala vozila marke "škoda", "fiat", "volkswagen", potom "renault", "dacia", "hyundai", a značajno interesiranje vladalo je za japanska vozila. Također je povećana prodaja luksuznih vozila "mercedes", "audi", "bmw", kao i novih brendova "range rover", "ferrari", "maserati", "rolls-royce".

Predsjednik Asocijacije Miloš Petrović rekao je Tanjugu da je na veću prodaju novih vozila utjecalo trenutno nikad lakša nabavka vozila, udruživanje financijskih institucija, prodavatelja, osiguravajućih kuća, čime se lakše dolazi do kredita, pojednostavljena je procedura, a vozila nikada nisu bili jeftinija.

Što se tiče prodaje električnih vozila, Petrović navodi da je, od kada je počeo trend elektrifikacije, prodano sveukupno 400 vozila koja su ekološki čista te kako je ipak primjetan trend da kompanije sve više prelaze na ekološki čista vozila, pa je važno da postoje kako podsticaji za to, tako i odgovarajuća infrastruktura.

Smatra poražavajućim to što se svake godine u Srbiju uvozi veliki broj polovnih vozila te navodi kako je "Srbija jedina zemlja u svijetu gdje se može uvesti vozilo iz 2000. godine, praktično staro 19 godina", što vlasnicima stvara probleme jer ta vozila ne mogu proći tehnički pregled zbog nove uredbe.

U 2018. godini 143.000 polovnih vozila je ušlo u Srbiju, a prethodne 157.000, što znači da je manje polovnih vozila ušlo u zemlju jer se najavljuje da se neće moći registrirati ako imaju nedozvoljenu emisiju gasova, kazao je Petrović i dodao kako je uvoz odnosno prodaja polovnih vozila pet puta veća nego novih vozila, a 90 posto njih ima euro 3 normu, što je već zabranjeno u Europi.

Biznis.ba / FENA