fao

U Srbiji cijene biljnih ulja ponovo porasle

Autor: Biznis.ba
U Srbiji cijene biljnih ulja ponovo porasle
Foto: Ilustracija

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da je referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda ostala nepromijenjena u junu, s obzirom na to da je povećanje međunarodnih kotacija za biljna ulja, šećer i mliječne proizvode nadoknadilo smanjenje cijena žitarica.

Indeks cijena hrane FAO, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u junu je u prosjeku iznosio 120,6 poena, što je za 2,5% niže od vrijednosti iz juna 2023. godine i za 24,8% niže od maksimuma iz marta 2022. godine. Indeks cijena žitarica je pao za 3% u junu u odnosu na maj, sa smanjenjem kotacija za industrijsko bilje, pšenicu i rižu. Ova promjena je djelimično podstaknuta poboljšanim izgledima za proizvodnju u glavnim zemljama izvoznicama.

Indeks cijena biljnih ulja porastao je za 3,1% u odnosu na maj, a podstaknut je porastom globalne uvozne potražnje iz sektora bio-goriva u Americi za sojinim i suncokretovim uljem.

Nakon tri uzastopna mjesečna pada, indeks cijena šećera FAO je porastao za 1,9% u odnosu na maj, zbog zabrinutosti povodom uticaja nepovoljnih vremenskih uslova i monsuna na proizvodnju u Brazilu i Indiji.

Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 1,2 procenta, a međunarodne kotacije putera su dostigle dvogodišnji maksimum zbog povećane globalne tražnje za kratkoročnim isporukama uslijed snažne maloprodaje, sezonskog pada isporuka mlijeka u zapadnoj Evropi i niskih zaliha u Okeaniji. Indeks cijena mesa bio je gotovo nepromijenjen u junu, pošto su neznatna povećanja cijena ovčijeg, svinjskog i goveđeg mesa skoro nadoknadile pad međunarodnih cijena živinskog mesa.