nakon ograničavanja cijena

U Srbiji nove cijene hljeba od prvog juna

Autor: Biznis.ba
U Srbiji nove cijene hljeba od prvog juna
Foto: Unsplash

Vekna "sava" hljeba koštat će 54 dinara i nakon 1. juna kada ističe važenje aktuelne uredbe kojom je ograničena cijena hljeba.

Predsjednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, kaže da razgovaraju sa predstavnicima Vlade i da se očekuje da ova mjera bude produžena za još šest mjeseci, saznaju "Novosti".

Posljednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna tip 500 donijeta je 1. decembra 2023. godine i važi do kraja ovog mjeseca.

"Pekari su spremni za produženje ovog akta. Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda, sada su njihove cijene prilično stabilne i ne očekuje se u narednom periodu poskupljenje", navodi Pralica.

Vlada je ograničila cijenu hljeba da bi zaštitila standard građana, odnosno spriječila deformacije u formiranju cijena ove namirnice koja je veoma važna za snabdijevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija.

Uredbom je propisano da vekna od brašna tip 500 mora da ima najmanje 500 grama i da je njena maksimalna maloprodajna cijena 54 dinara. Definisano je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cijene, ne smije biti veća od šest posto. Trgovci, koji prodaju veknu "sava", moraju da imaju najmanje 30 posto tog hljeba u svojim prodavnicama, prenosi B92.

U Srbiji do 31. maja važi i Uredba o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica, a kojom je ograničena cijena brašna. Ova mjera se primjenjuje od 1. marta, i propisuje da maksimalna brašno tip T 500 ne smije da košta više 49,99 dinara po kilogramu, dok najviša cijena brašna tip T 400 može da bude 54,99 dinara.

Uredba predviđa da maksimalna količina tog brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je za oba tipa po pet kilograma.