vučić najavio

U Srbiji rast penzija za 11% od 2025.

Autor: Biznis.ba
U Srbiji rast penzija za 11% od 2025.
Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će penzije od 1. januara 2025. godine biti povećane 10,9 ili 11%.

- To je ogromno povećanje za penzionere, a uskoro će uslijediti i zvanična odluka vlade Srbije - rekao je Vučić, gostujući na TV Pink.

Povećanje zarada za cijeli javni sektor će, kako je rekao, biti osam posto i "ako je inflacija bila 4,2%, ostatak je realno povećanje životnog standarda".

Za vaspitačice plate će, prema njegovim rečima, biti povećane 12%, "što je 50% više nego za sve druge i pokazuje kakav je odnos prema prosvjeti".

Vućić je rekao da su "uveliko pokrenuli pregovore sa nekim stranim univerzitetima jer zašto bi išli u Italiju, Švicarsku ili Veliku Britaniju ako deo tih univerziteta možemo da dovedemo u Srbiju i naparavimo kampuse", prenosi Ekapija.

- Roditeljima će biti lakše da im subvencionišemo troškove, a to će dodatno da podstakne konkurenciju srpskih univerziteta privatnih i državnih. Nama je za budućnost potrebno znanje, nisu potrebne diplome - rekao je Vučić.

Dodao je da su sindikati "zadovoljni" da će minimalna zarada od 53.592 dinara moći da pokrije minimalnu potrošačku korpu.