Regija

U toku pregovori s Alibabom: U Srbiju stiže Alipay?

Autor: Biznis.ba
U toku pregovori s Alibabom: U Srbiju stiže Alipay?

Predsjednica vlade Ana Brnabić obišla je kompaniju "Alilbaba"i rekla da se nada da će u narednih nekoliko mjeseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko Alipaya.

Aliay je platforma za mobilnu i onlajn naplatu na internetu, koju je kreirala "Alibaba grupa". Riječ je o platformi za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

"Nadam se da u narednih nekoliko mjeseci završavamo sa 'Alipayom' za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji", rekla je Brnabićeva i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Oni idu dobro, razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti", rekla je Brnabić.

Dodala je da bi sljedeći korak bio logistički centar, kao i da je namjera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

"Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe", rekla je premijerka Srbije.

Podsjetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmjenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evopri za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

"Neka počnu malo i vidjeće da imamo kvalitet i potencijal, a svako ko je do sada uložio u Srbiju, odlučio je da se dalje razvija. Porez koji se plaća na protif za intelektualnu svojinu razvijenu u Srbiju samo tri odsto, Zato mislim da smo najbolji mogući partner za ovakve kompanije", rekla je Brnabićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posjete kompanijama u kineskoj provinciji Đedžong, koja je u Kini poznata kao provincija čiji se ekonomski razvoj zasniva upravo na digitalnoj ekonomiji. Navela je da je to jedan od najbogatijih regiona Kine, da čak 41,5 odsto BDP-a u ovom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šest pilot zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

"Nema boljeg mjesta, možda čak ni na svijetu, da vidimo napredne tehnogogije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiju", rekla je Brnabićeva novinarima.

Primijetila je i da su kompanije koje je danas obišla osnovane prije samo dvije decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije može i svijet da se te promijeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.

"Ovo sve pokazuje koliko Srbija potencijala ima i koliko može brzo da trči, posebno ako uspijemo da napravimo ovakva partnerstva. Onda pričamo o potpuno drugačijoj zemlji za sedam do 10 godina", rekla je Brnabićeva, prenosi Tanjug.

Upitana koji bi od sistema koji je danas vidio u Kini, voljela da vidi u Srbiji, odgovorila je kratko - sve.

"Sve sisteme bih voljela i trudiću se da sve od ovoga imamo u Srbiji. I ne samo da imamo sve u Srbiji, već je moja želja da Srbija bude evropski centar za ove softvere, virtuelne platforme, klaud sisteme… Da sve to za Evropu bude u Srbiji", zaključila je Brnabićeva.

Biznis.ba