Regija

Veseli: Ukidanje taksi zavisi od ponašanja Srbije

Autor: Biznis.ba
Veseli: Ukidanje taksi zavisi od ponašanja Srbije
Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli izjavio je da će pitanje ukidanja taksi zavisiti od, kako je rekao, "ponašanja Srbije".

Veseli je sinoć za KTV naveo da je on bio taj koji je Ramušu Haradinaju savjetovao da takse za robu iz Srbije i Bosnei Hercegovine poveća sa 10 na 100 odsto.

On je naveo da nema promjene te odluke.

Veseli kaže da će se kosovske vlasti ponašati onako kako se Beograd bude ponašao prema njima, a da Evropska unija "mora tretirati obje strane na isti način, a ne da vrši pritisak na Prištinu".

On priznaje da politika blokade nije racionalna ali, kako tvrdi, "Srbija je to radila dugo vremena, nije poštovala građane, robu, energetiku, pitanja dokumenata", a tu je bila i blokade članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Veseli je dodao da kosovski predsjednik Hašim Tači ima ustavnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine i da će ostati u pregovaračkom timu.

"Bilo koji sporazum da bude postignut on će ići u skupštinu", naveo je on.

Veseli je, takođe, rekao da ne vidi vezu između pisma predsjednika SAD Donalda Trumpa i glasanja o rezoluciji o dijalogu u kosovskoj skupštini, ali dodaje da "nije mala stvar" što SAD pažljivo prate situaciju oko dijaloga.

Biznis.ba