Regija

Vinberg: Crna Gora može biti čvorište za američki prirodni gas

Autor: Biznis.ba
Vinberg: Crna Gora može biti čvorište za američki prirodni gas
Američki podsekretar za fosilna goriva Stiven Vinberg smatra da bi Crna Gora mogla da postane energetsko čvorište za distribuciju prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država.

Vinberg za TVCG ističe da, osim što donosi ekonomski benefit, prirodni gas je i ekološki prihvatljivije gorivo.

Prirodni gas uz ugalj jedini je primarni oblik energije koji se može direktno koristiti. Zato i raste njegova upotreba u domaćinstvima, saobraćaju, tehnološkim procesima, za proizvodnju toplotne i električne energije, ali i kao sirovina u hemijskoj industriji.

Mogućnost da ga koristi ima i Crna Gora. Prednost je, smatra američki podsekretar za fosilna goriva Steven Vinberg, položaj te zemlje na Jadranu i barska luka.

"Ta luka ima idealnu poziciju da prihvata tečni gas i predstavljala bi čvorište odakle bi tečni gas transportovali u druge zemlje, to je luka duboke vode i može da prihvati brodove koji dolaze iz Sjedinjenih Država. Postavili bi takozvane virtuelne cjevovode, odnosno umjesto da gradimo cjevovode mi koristimo kontejnere u kojima se skladišti tečni gas. Nakon dopremanja brodom prebacujemo kontejnere u kamione ili na voz i prevozimo ih gdje je potrebno. Možda ćemo vremenom i graditi cjevovode", smatra Vinberg.

Sjedinjene Države su najveći proizvođač prirodnog gasa i trenutno ga izvoze u 40 zemalja. Godišnje proizvedu stotinu milijardi metara kubnih.

"Narednih nekoliko godina imat ćemo 164 milijarde metara kubnih, potom autorizovali smo gotovo 400 milijardi metara kubnih što je potencijal za četvorostruki rast u narednih 5-6 godina. Mnogo je mogućnosti za naše evropske saveznike da iskoriste prirodni gas, da imaju raznovrsniju ponudu energije i smanje upotrebu dizel goriva", kazao je Vinberg, prenosi RTCG.

Koliko bi prirodnog gasa Sjedinjene države dopremale u Crnu Goru zavisilo bi od potražnje tržišta, na kojem je u ovom regionu, trenutno prisutna Rusija, pa bi to uticalo na konkurentnost. I ne samo to: "Kad god imate novi izvor energije, to stvara energetsku sigurnost, stabilnost i bezbjednost", kazao je.

Biznis.ba / FENA