Track&trace

Vlada Crne Gore uvodi novi sistem granične kontrole duhanskih proizvoda

Autor: Biznis.ba
Vlada Crne Gore uvodi novi sistem granične kontrole duhanskih proizvoda
Foto: Ilustracija

Vlada Crne Gore planira uspostaviti Track&trace sistem za smanjenje ilegalne trgovine duhanskim proizvodima.

Kako stoji u dokumentu fiskalne strategije, glavni cilj uspostave ovog sistema je praćenje kretanja i porijekla duhanskih proizvoda u stvarnom vremenu kroz cijeli opskrbni lanac, od same proizvodnje do krajnjeg potrošača.

Na taj način svaki duhanski proizvod dobiva jedinstvenu identifikacijsku oznaku i podliježe potpunoj kontroli od trenutka izlaska iz prostora proizvođača do prvog maloprodajnog mjesta na kojem će se prodavati.

Na ovaj način se prijavljuje svaka faza u lancu trgovine, s ciljem sprječavanja krijumčarenja i smanjenja ilegalne trgovine duhanskim proizvodima.

Kako u Crnoj Gori, tako i u Evropskoj uniji i zemljama regije, izražen je problem šverca i nelegalnog prometa akciznih proizvoda, posebice cigareta.

Prema nekim podacima Crna Gora bi trebala izgubiti između 15 20 miliona eura svake godine zbog sivog tržišta cigareta, što predstavlja oko 30% vrijednosti cjelokupnog legalnog tržišta duhanskih proizvoda, prenosi Indikator ba.

Kako stoji u njihovoj fiskalnoj strategiji, Crna Gora je posljednjih godina poduzela brojne korake u borbi protiv ilegalne trgovine cigaretama, što je dovelo do značajnog povećanja naplate prihoda od akciza na duhan i duhanske proizvode. No, procjenjuju da se dobar dio tih proizvoda još uvijek trguje u sivoj zoni.

Uvođenje Track&Trace sistema trebalo bi imati pozitivne učinke u suzbijanju sive ekonomije na tržištu duhana i posljedično povećanju legalnog prometa, pokazuje praksa nakon uvođenja ovog sistema u mnogim europskim zemljama, ističu se u dokumentu,

Uvođenje novog sistema sprovodit će se u sklopu reforme carinske administracije, koja podrazumijeva uvođenje kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS).

"Riječ je o bespapirnom tranzitnom sistemu koji se zasniva na elektronskom podnošenju tranzitnih deklaracija i elektronskoj razmjeni podataka između carinskih organa potpisnica Konvencije o zajedničkom tranzitu", precizirano je u Fiskalnoj strategiji.

NCTS omogućava sprovođenje postupka zajedničkog tranzita robe podnošenjem jedne tranzitne deklaracije i jednog obezbjeđenja kod polaznog carinskog organa. Primjena NCTS-a podrazumijeva elektronsko praćenje, brži protok robe i kraće vrijeme potrebno za obavljanje carinskih procedura, a time i uštedu vremena i troškova za privrednike.

Pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitu očekuje se tokom 2026. godine.