Budžetski deficit

Vlada Slovačke uvodi porez na zaslađena pića i duhanske proizvode

Autor: Biznis.ba
Vlada Slovačke uvodi porez na zaslađena pića i duhanske proizvode
Foto: Unsplash

Vlada Slovačke će oporezovati zaslađena bezalkoholna pića i povećati porez na duhanske proizvode u okviru paketa za konsolidaciju budžeta od 1,4 milijarde eura za 2025. godinu, izjavio je premijer Robert Fico.

Fico je rekao da će vladajuća koalicija razgovarati o otpuštanju radnika u državnom sektoru u okviru svojih planova, ali je dodao da je protiv povećanja poreza na dodatu vrijednost.

Porezi na zaslađena pića i duhanske proizvode iduće godine će vrijediti oko 100 miliona eura, a 2026. 243 miliona eura, što je samo mali dio potrebnog iznosa.

Slovačka se suočava sa najvećim budžetskim deficitom u zoni eura, koji se predviđa na preko šest odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/ u 2024. godini, pošto je potrošnja skočila uslijed rasta cijena energenata i većih penzijskih obaveza.

Bratislava je pred sve većim pritiskom da počne da smanjuje nivo duga.

Ministar finansija Ladislav Kamencki naveo je da će deficit biti smanjen na ispod tri posto BDP-a, što je gornja granica utvrđena pravilima EU, uz povećanje poreza naredne godine i smanjenje potrošnje u vrijednosti od jedan posto BDP-a, više od ranije razmatranih planova za 0,5 posto godišnje.

On je dodao da dalja štednja i povećanje prihoda za 2026. godinu vrijede milijardu i po eura.

Međunarodni monetarni fond je prognozirao da će državni dug Slovačke porasti na 59,3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2024, sa procijenjenih 57,9 posto prošle godine, prije nego što će u narednim godinama premašiti 60 posto.