Regija

Vučić najavio pokretanje investicijskog ciklusa vrijednog do 10 milijardi eura

Autor: Biznis.ba
Vučić najavio pokretanje investicijskog ciklusa vrijednog do 10 milijardi eura

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja ove godine biti pokrenut novi i do sada najveći investicijski i razvojni ciklus na državnoj razini, vrijedan pet do 10 milijardi eura, koji će trajati četiri do pet godina.

Investicijski ciklus podrazumijeva projekte za razvoj cijele Srbije, rekao je Vučić novinarima u nedjelju tijekom posjeta gradilištu projekta Beograd na vodi (BNV).

Taj projekt vodi investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ugovor je potpisan 2016. i Vlada Srbije bit će vlasnik trećine kapitala BNV-a, koji je proglašen projektom od nacionalne važnosti i "značajno će pokrenuti srpsko gospodarstvo i uposliti građevinsku industriju".

Najavljujući novi investicijski ciklus, Vučić je rekao da će novac biti uložen u velike i kapitalne infrastrukturne projekte uz očekivanje da će ta ulaganja podići gospodarski rast zemlje za više od pet ili šest posto, prenosi Hina.

"Razgovarao sam danas s predsjednicom vlade (Anom Brnabić) i ministrom financija (Sinišom Malim), i prije Nove godine izaći ćemo s novim prijedlogom velikog, do sada najvećeg, investicijskog plana za razvoj i napredak Srbije. Sada imamo prvi put priliku da to učinimo", rekao je Vučić.

On je u okviru tog petogodišnjeg državnog plana najavio ulaganja u završetak željezničkog i cestovnog Koridora 10, izgradnju metroa u Beogradu, gradnju kanalizacijske mreže i pročistača za vodu "i sve drugo u čemu zaostajemo za zapadnom Europom".

Poručio je da će u idućem razdoblju Srbija raditi sa svim važnim svjetskim institucijama glede formiranju investicijskog plana koji će biti uvjerljivo najveći u modernoj povijesti zemlje i koji će, kako vjeruje, u potpunosti riješiti problem nezaposlenosti.

"Tko god bude prolazio kroz Srbiju i kroz Beograd znat će", rekao je Vučić, "kako je ovo napravljeno i u čije vrijeme".

Naglašavajući kako su ekonomski rezultati u Srbiji "nikada bolji", Vučić je najavio da će državni proračun ponovno biti u suficitu, unatoč velikim rashodima zbog vraćanja dugova starih 10 godina.

(FENA(