Regija

Vučić: Trgovinski rat SAD i Kine pogodiće i Srbiju

Autor: Biznis.ba
Vučić: Trgovinski rat SAD i Kine pogodiće i Srbiju
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi cijeli svijet, EU, pa samim tim i Srbiju, ali se nada da će poslije izbora u SAD nastupiti neka nova klima.

"Stara poslovica kaže 'kad se slonovu tuku, trava strada'. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo od tih vlati trave nešto za budućnost da sagradimo. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo", rekao je predsjednik Srbije novinarima u Tjanđinu u Kini.

On je rekao da će novi trgovinski rad dvije moćne svjetske države pogoditi i Srbiju, kao što će pogoditi i EU, ali i cijeli svijet, ali da se nada da će poslije izbora u SAD neka nova klima da dođe, prenosi Tanjug.

"Od međusobnih sankcija nema rezultata. Razumijem kineskog predsjednika koji je pozvao na bolje razumijevanje i da se ne ograničava svjetska trgovina. Mi smo mali da bi mogli bilo šta da mijenjamo i jedino gledamo da budemo što manje oštećeni", naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada trka ko će biti globalno dominantna sila za pet i deset godina - Amerika ili Kina, ali i da ima onih koji misle da postoje fer odnosi u trgovini i ograničavanju trgovine.

"Pratićemo budno i pratimo budno šta se dešava. Mnogi analitičari potcjenjuju politiku Srbiju misleći da ona dolazi kako nekome padne na pamet. Ne sanjaju koliko matematike, računanja i ozbiljnog pristupa tu ima, koliko ozbiljnih savjeta i spolja i iznutra od najmudrijih i najpametrnijih glava imamo", zaključio je on.

Biznis.ba