Regija

Vučić: Za cijenu benzina ne može mnogo, za dizel ćemo vidjeti

Autor: Biznis.ba
Vučić: Za cijenu benzina ne može mnogo, za dizel ćemo vidjeti
Govoreći o protestima zbog cijene goriva, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da oko cijene benzina ne može mnogo da se uradi, ali za cijenu dizela da.

On je nabrojao zemlje u kojima je gorivo skuplje nego u Srbiji:

"Albanija, sa skoro dvostruko nižim platama i penzijama, ima značajno veću cijenu benzina. Austrija, Kipar, Grčka, Malta, Crna Gora...26 zemlja ima višu cijenu benzina nego Srbija“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, "niko u tim zemljama nije šokiran cijenom benzina", i naveo da od 46 evropskih zemalja Srbija ima ubjedljivo najnižu cijenu električne energije.

"Živ se jedem što sam, kao i obično, rekao pustite ih da rade šta hoće i što sam tako nešto javno rekao", kazao je predsjednik Srbije nakon otvaranja Lidl centra u Novoj Pazovi.

Kako je rekao, o cijenama benzina ne može mnogo da se uradi, ali je saglasan da trgovci uzimaju veliku maržu. Istakao je da će Vlada posebno razgovarati o cijeni dizela.

"Na to pitanje ćemo da odgovorimo suštinski tek kada naslini protesti budu završeni, a biće završeni, htio to neko ili ne“ , rekao je i dodao da se turisti i putnici biraju alternativne pravce i da zaobilaze Srbiju zbog blokiranja auto-puta, prenosi Tanjug.

Ponovio je da će država izdvojiti sredstva oko dizela, posebno zbog poljoprivrednika.

Biznis.ba