Regija

Vučić: Za RS dodatnih 100 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Vučić: Za RS dodatnih 100 miliona eura
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na predstavljanju investicionog plana u narednih pet godina da je Srbija izdvojila dodatnih 100 miliona eura za projekte saradnje sa Republikom Srpskom.

"Naša je obaveza da zbog nešto lakše situacije i mnogo većeg nivoa investicija koje imamo pomognemo Republici Srpskoju različitim vidovima povezivanja sa maticom, pritome nikada ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH", rekao je Vučić predstavljajući investicioni program "Srbija 2025".

Vučić je najavio da će prosječna plata u Srbiji na kraju 2025. godine biti 900 evra, a prosječna penzija 430 do 440 evra.

On je istakao da je prvi cilj plana "Srbija 2025" da se drastično smanji proporcija odlaska mladih iz zemlje u šta će biti uloženo 700 miliona evra.

"To je borba za mlade bračne parove da lakše steknu krov nad glavom, da ranije počnu da rade, ranije dobiju decu da ne bismo gubili čitavu generaciju", rekao je Vučić.

On je najavio da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje sredstava za novorođenu djecu, subvencionisanje vrtića, biomedicinski potpomognutu oplodnju, savjetovališni rad kada je riječ o reproduktivnom zdravlju mladih, zaštitu i prevenciju djece oboljele od autizma i pomoć majkama u svakom pogledu prilikom trudnoće i rađanja djece.

Vučić je rekao da je program "Srbija 2025" vrijedan ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra.

"Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedan budžet na raspolaganju i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti", rekao je Vučić.

On je najavio da će u okviru programa "Srbija 2025" više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu.

Vučić je naveo da je Srbija u novembru imala najveći rast u Evropi od šest odsto, a godinu će završiti sa rastom BDP-a od četiri procenta, iako su ranije projekcije govorile da će taj rast biti 3,5 odsto.

On je rekao da, prema preliminarnim podacima, strane direkte investicije iznose 3,8 milijardi, što je devet odsto više nego 2018. godine.

Vučić je istakao da je u proteklih pet godina promijenjeno lice Srbije, koja je 2014. godine bila u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, a da je sada vrijeme da se izađe sa drugačijim mjerama, koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već vladu i direktore.

"Ovo je plan šta ćemo da uradimo, ne samo o projektima, jer naš cilj je pre svega da ljudi žive bolje i da drastično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz Srbije, da oni ostanu u zemlji", poručio je Vučić.

Biznis.ba