PMF

Zagrebački fakultet otvorio solarnu elektranu, mjesečno će uštedjeti 10.000 eura

Autor: Biznis.ba
Zagrebački fakultet otvorio solarnu elektranu, mjesečno će uštedjeti 10.000 eura
Foto: Index

Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) Sveučilišta u Zagrebu pustio je u rad solarnu elektranu, koju su samostalno finansirali sa 300 hiljada eura.

Dekan PMF-a, Mirko Planinić, rekao je da je elektrana, snage 185 kilovatsati, prve sedmice u probnom radu, nakon čega će dobiti trajnu dozvolu za rad.

"Nakon što se investicija isplati, a to će biti za oko pet godina, još ćemo oko 15 godina imati besplatnu struju iz tih fotonaponskih elektrana“, rekao je Planinić i dodao da će se ta energija ulagati i u istraživanja i nauku, za nastavu i za sve što treba da bi se dobro osjećali na našem fakultetu.

"Na računu za struju za juni je za PMF 60.000 eura, pola nam Vlada oprosti i HEP, a od 30.000 eura mi ćemo uštedjeti preko ljeta mjesečno 10.000 eura zato što imamo solare“, pojasnio je dekan PMF-a.

Direktor Uprave za nauku i tehnologiju Ministarstva znanosti, Hrvoje Meštrić, rekao je da PMF svojim radom pridonosi izgradnji nauke i istraživanja i obrazovanja u Hrvatskoj, prenosi Hina, ali navedenim projektom pokazuje da pridonosi da se Hrvatska intenzivnije uključi u energetsku tranziciju, u zelenu tranziciju.

Pri tome, naglasio je, PMF doprinosi ne samo da to radimo kroz gotove proizvode, nego da hrvatske firme i inžinjeri u budućnosti rade na razvoju novih rješenja.

Anton Marušić iz HEP-a Zagreb kazao je da trenutno u Hrvatskoj ima 1.050 megavatsati priključenih obnovljivih izvora energije na distribucijskoj mreži, što može otprilike napajati blizu 300 hiljada domaćinstava. Od toga je više od 600 megavatsati solarnih elektrana spojenih u Hrvatskoj, a u Zagrebu 70 megavatsati.