Svijet

Air France ponudio pilotima povećanje plata od 4,0 odsto

Autor: Biznis.ba
Air France ponudio pilotima povećanje plata od 4,0 odsto

Vazduhoplovna grupa Air France-KLM ponudila je francuskim pilotima i letačkom osoblju veće plate za 4,0 odsto u pokušaju da okonča spor koji je rezultirao štetnim štrajkovima i odlaskom prethodnog izvršnog direktora kompanije ranije ove godine, izvještava Reuters pozivajući se na izvor u sindikatu.

Na sastanku sa sindikatima u subotu, novi generalni direktor Ben Smit predložio je da se primijeni retroaktivno povećanje plata od 2,0 odsto od početka 2018. godine, plus povećanje za još 2,0 preocenta od januara naredne godine, rekao je jedan zvaničnik sindikata.

Sindikati pilota i letačkog osoblja treba da odgovore već u utorak na ovu ponudu, koja bi uključila i dodatnu reviziju plata u oktobru 2019., dodao je on.

Iz Air Francea su odbili da komentarišu navedeni prijedlog, o kojem su prvi izvijestili francuski mediji.

"Ovo je bila diskusija sa (našim) socijalnim partnerima, a ne pregovori", rekla je portparolka kompanije.

Sindikat pilota SNPL-a i drugi zahtijevali su povećanje plata od 5,1 odsto kako bi se neutralisao efekat inflacije koja je u posljednjih nekoliko godina realno "nagrizla" plate.

Spor između menadžmenta i sindikata doveo je do višenedjeljnih štrajkova ranije ove godine, prizemljivši na stotine letova i zbrisavši 335 miliona eura zarade ove grupe u prvoj polovini godine.

Biznis.ba