Svijet

Air France ukida 465 radnih mjesta na domaćim rutama

Autor: Biznis.ba
Air France ukida 465 radnih mjesta na domaćim rutama

Francuski zrakoplovni prijevoznik Air France objavio je u ponedjeljak da će ukinuti 465 radnih mjesta na domaćim rutama kako bi smanjio gubitke.

Uprava objašnjava da se u matičnoj zemlji suočava sa žestokom konkurencijom, uključujući niskobudžetne prijevoznike ali i superbrzu željeznicu TGV.

Air France i dalje ima 65-postotni udio u domaćem tržištu ali ne uspijeva spriječiti pad prihoda niti smanjiti troškove na pojedinim rutama, pojašnjavaju iz kompanije.

Tako su na domaćim rutama prošle godine zabilježile gubitak od 189 milijuna eura, koji se u razdoblju od 2013. godine penje na ukupno 717 milijuna eura, stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka s predstavnicima radnog vijeća.

Broj radnih mjesta bit će smanjen dobrovoljnim odlascima radnika, poručuju iz uprave, najavljujući skore konzultacije sa sindikatima.

Grupa Air France-KLM zaključila je prošlu godinu s neto dobiti od 409 milijuna eura, prevezavši rekordnih 101,4 milijuna putnika. Pritom je nizozemski KLM s 1,073 milijarde eura operativne dobiti puno profitabilniji od Air Francea koji je u toj stavci ubilježio 266 milijuna eura.

Iz grupe su priopćili da je štrajk potaknut zahtjevima za višim plaćama u prvoj polovini godine srezao rezultat francuskog prijevoznika za 355 milijuna eura, zbog ćega je izvršni direktor Jean-Marc Janaillac podnio ostavku.

Složeni odnos između dva prijevoznika unutar grupe naglasila je ovogodišnja odluka nizozemske vlade da kupi 14-postotni udio u grupi, čime se posve približila 14,3-postotnom udjelu francuske vlade.

Neočekivani potez Nizozemske razljutio je Pariz a prema pisanju francuskih medija motivirala ga je bojazan za budućnost KLM-a i njegova čvorišta u zračnoj lulci Schipol.

Dvije vlade osnovale su zajedničku radnu skupinu koja bi do srpnja trebala objaviti izvješće o čvorištima, dugoročnoj strategiji i sastavu uprave.

(Hina)