Turizam

Airbnb će platiti Italiji 576 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Airbnb će platiti Italiji 576 miliona eura
Foto: Agencije

Web-stranica za smještaj Airbnb pristala je platiti talijanskim poreznim vlastima 576 miliona eura za rješavanje poreznog spora.

Italija kaže da se iznos odnosi na novac koji kompanija nije uspjela prikupiti od poreza na dohodak ljudi koji su iznajmljivali sobe ili nekretnine na poznatoj stranici za kratkoročni najam.

Iznajmljivači u Italiji moraju platiti porez od 21% na svoju zaradu. Airbnb je najavio da neće tražiti povrat neplaćenih poreza od iznajmljivača. Prošli je mjesec talijanski sudac naredio zapljenu 779.5 miliona eura iz Airbnbjevog evropskog sjedišta u Irskoj zbog navodne utaje poreza za porezne godine 2017.-21.

Kompanija je pristala platiti oko tri četvrtine onoga što duguju hiljade stanodavaca.

Italija, s turističkim žarištima poput Venecije, Firence i Rima, važno je tržište za kompaniju.

Talijanske vlasti nedavno su pokrenule istrage o poreznoj praksi velikih kompanija, poput Airbnbja, piše BBC.

Prošle godine je Airbnb, koji u zemlji posluje od 2008., osporio talijanski zakon koji zahtijeva od pružaoca usluga kratkoročnog najma da zadrže 21% prihoda od najma i plate ga poreznim vlastima. Kompanija je tvrdila da je ovaj zakon o oporezivanju u suprotnosti s načelom EU o slobodi pružanja usluga u bloku od 27 zemalja.

Ali, Sud pravde EU presudio je da se Airbnb mora pridržavati zakona.

U novembru su talijanski tužioci saopćili da kompanija nije uspjela naplatiti porez od iznajmljivača na gotovo 3.7 milijardi eura prihoda od najma.

Airbnb kaže da su velika većina stanodavaca obične porodice koje žele povećati svoj prihod.

Vlada premijerke Giorgie Meloni pokušava obuzdati turističko iznajmljivanje borbom protiv utaje poreza. Planirano je povećanje poreza s 21 posto na 26 posto. Najnoviji potez je pobjeda vlade.

Također će se svidjeti nekim vlasnicima hotela, koji tvrde da stranice poput Airbnbja predstavljaju nelojalnu konkurenciju.