Svijet

Airbus najavio ukidanje velikog broja radnih mjesta

Autor: Biznis.ba
Airbus najavio ukidanje velikog broja radnih mjesta

Evropski proizvođač aviona Airbus objavio je do sada najsumorniju procjenu štete pretrpljene zbog virusa korona u kojoj radnicima poručuje da se pripreme na potencijalno ukidanje većeg broja radnih mjesta i upozorava da je opstanak kompanije u pitanju ukoliko se odmah ne reaguje.

U pismu upućeno radnicima Airbusa direktor Guillaume Faury navodi da firma ostaje bez gotovog novca velikom brzinom i da nedavni pad proizvodnje ne odslikava ni najgora predviđanja, te da će kompanija ostati pod neprestanom revizijom.

Analitičar Greg Waldron navodi da pismo ukazuje na to u Airbusu uskoro neće biti realizacije obimnijeg oporavka na osnovu neke veće narudžbe.

Pismo je zaposlenima poslato krajem prošle sedmice, nekoliko dana prije nego što kompanija treba da objavi rezultate poslovanja u prvom kvartalu, koji je narušila pandemija, a sa čijim posljedicama aviokompanije pokušavaju da se izbore i zbog koje su obustavljene sve isporuke aviona od sredine marta.

Airbus je počeo sa sprovođenjem programa otpuštanja uz islatu državne pomoći počevši od 3.000 radnika u Francuskoj, ali Fori ističe da je sada potreban dalekosežniji plan.

Biznis.ba