Svijet

Albayrak: Turska ekonomija je pokazala svoju snagu

Autor: Biznis.ba
Albayrak: Turska ekonomija je pokazala svoju snagu
Ministar trezora i finansija Republike Turske Berat Albayrak poručio je kako je turska ekonomija pokazala snagu naspram napada američkog predsjednika Donalda Trumpa, odnosno pokazala je da je postavljena na vrlo jakim temeljima.

Ministar Albayrak je napisao članak za američki magazin Foreign Policy pod naslovom "SAD-ovom upravljanu globalnom ekonomijom se ne može vjerovati".

"Napad na tursku ekonomiju mora se uzeti kao primjer koliko je bestidnim korištenjem ekonomske moći, kao političkog oružja, moguće otvoriti rizik na globalnom planu. Sada, druge zemlje bi trebale djelovati zajedno s Turskom i tako doprinijeti razvijanju jedne zajedničke strategije protiv vještačkih kriza u budućnosti", napisao je Albayrak.

Albayrak je naveo kako se nakon napada američkog predsjednika Donalda Trumpa na Tursku, svijet mora zaštiti od američke ekonomije.

"U augustu ove godine ekonomija Turske bila je glavna tema na globalnom nivou. Razlog toga jeste sistematski napad najvećeg igrača u globalnom ekonomkom sistemu, SAD-a, na tursku ekonomiju. Bio je to jedan je od najrazočaravajućih trenutaka u savezničkoj historiji naših zemalja. Trumpova administracija je javno, kroz sankcije i carine, napala ekonomiju zemlje koja je člaica NATO-a", poručio je Albayrak

Dalje je naveo kako je ovaj napad izazvao određene talase u kretanjima kursa lire, no u konačnici "turska ekonomija je u svemu tome usjela pokazati da je postavljena na jakim temeljima".

"Turska ekonomija pokazala je snagu naspram negativne propagande i napada na naš finansijski sistem. Vrlo je važno istaknuti da niti jedan ekonomski niti makroekonomski pokazatelj nije prouzrokovao pad vrijednosti turske lire. U ovom procesu nije došlo do bilo kakvih promjena u finansijskoj strukturi bankarskom sistemu Turske", poručio je Albayrak.

Biznis.ba / AA