Svijet

Alibaba: Za devet sati prodali robu u vrijednosti 22,6 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Alibaba: Za devet sati prodali robu u vrijednosti 22,6 milijardi dolara
To je 25 posto više u odnosu na prodaju u prvih devet sati na isti dan prošle godine.

"Dan samaca", kineski pandan američkom "Crnom petku" i "Cyber ponedjeljku", koji predsjednik i glavni izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang promoviše kao 24-satni online shoping praznik od 2009. godine, bilježi ubrzani rast s tendencijom da postane najveći maloprodajni događaj u svijetu, prenosi Reuters.

Poznat i pod nazivom "Duplo jedanaest" (Double Eleven), ime festivala potiče od kalendarskog datuma, 11. novembra, pri čemu četiri jedinice (11/11) označavaju status samca.

Alibaba je prošle godine na svojim platformama na "Dan samaca" zabilježio prodaju vrijednu 30 milijardi dolara, bacivši u sjenu 7,9 milijardi dolara ostvarenih u online kupovinama na američki "Cyber ponedjeljak". Prošlogodišnji rast prodaje na ovaj dan bio je 27 procenata, najniži u desetogodišnjoj istoriji tog događaja, što je nagnalo organizatore da potraže svježe ideje.

Tako je ovogodišnji 24-satni shopping festival počeo nastupima američke pop zvezde Taylor Swift i domaćih popularnih zvijezda.

Prodaja je u prvom minutu i osam sekundi dostigla milijardu dolara, da bi u prvom satu već iznosila 84 milijarde juana, što je za 22 procenta više od 69 milijardi juana zabilježenih u prvom satu prošle godine.

Alibaba je saopćio da ove godine očekuje preko 500 miliona korisnika koji će učestvovati u ovom shopping događaju ili za oko 100 miliona više nego 2018.

Biznis.ba / FENA